Backup média
Biztonság | Linux | Munkaállomás | Szoftver | Tanácsok

2014. április 8-án a Microsoft megszüntette a Windows 7 támogatását.

A gyártó megszüntette  az informatikai értelemben matuzsálemi korú Windows 7 támogatását.  Az elmúlt évek alatt megszerettük és hozzászoktunk előnyeihez, elnéztük neki a gyengeségeit.

Az elmúlt 12 évben a Microsoft bemutatta a Windows 8-at, Windows 10-et ezek azonban nem tudták az XP és Windows 7 sikerét felülmúlni.

A mai korszerű hardverek lehetőségeit már nem tudja kihasználni, sok hardvergyártó már nem készít drivert XP-hez és Windows 7-hez, illetve a szoftvergyártók is a korszerűbb operációs rendszereket részesítik előnyben. Manapság már az olyan alapvető programokhoz sem adnak ki XP vagy 7 alatt teljeskörűen működő verziót, ezért a kötelező adatszolgáltatásokat is csak korlátozott ideig lehet vele megtenni.

A frissítések hiánya miatt az XP és a Windows 7 teljesen alkalmatlanná vált a bizalmas adatok tárolására, hiszen a megismert biztonsági rések nem kerülnek kijavításra.

A folyamatra a Microsoft támogatásának megszüntetésével teszi fel a pontot.

Mit jelent, hogy megszűnt a támogatás?

A támogatás megszűnése után az XP és Windows 7 tovább használható, azonban új frissítések és ügyfélszolgálati támogatás már nem érhető el.

Az ügyfélszolgálati támogatás ugyan nagyrészt pótolható internetes fórumok, és hasonló szolgáltatások igénybevételével, azonban a frissítések elmaradása azt jelenti, hogy a frissebb operációs rendszerek, amelyeknek több része megegyezik az XP-vel vagy Windows 7-el, megkapják a frissítéseket, ami egyben a sebezhetőség nyilvánosságra hozatalát is jelenti (legalábbis a „szakemberek” számára). Ez abban az esetben, ha  „sok”  XP vagy Windows 7 marad üzemben azt jelenti, hogy érdemes olyan rosszindulatú programokat írni, amelyek ezek gyengeségeit használják ki.

Mi a megoldás?

Javasoljuk az XP-t vagy Windows 7-et használó munkaállomások lecserélést olyan operációs rendszerre, amelyet még sokáig támogatnak.

Használt készülék Windows 10-el

A felújított berendezések garanciafeltételei megegyeznek az új termékekével, teljesítményük megfelel a szokásos irodai feladatok ellátására.

Új készülék Windows 10-el

Az új készülék varázsa utolérhetetlen. A Windows 10 a Microsoft aktuális operációs rendszere, amelynek támogatása még sokáig biztosított, valamint felhasználói felülete azonos a munkaállomásokon, szervereken, mobil eszközökön.

Linux alapú új vagy használt munkaállomás

A Linux alapú munkaállomásokon a Windows programok csak erősen korlátozottan használhatóak, azonban a legtöbb esetben található olcsó, vagy ingyenes alternatíva. Cserébe a Linux ingyenesen használható, a vírusok illetve egyéb rosszindulatú programok jóval kevésbé fenyegetik, mint a Windowst. Használatát csak az adott felhasználás alapos elemzése után javasoljuk.

Mik az átállás kérdőjelei?

Több szerszámgépvezérlés használ még Windows 98, Windows NT  illetve Windows XP alapú vezérlő számítógépeket.  Ezeknek a vezérléseknek a lecserélése gyakran nem lehetséges, vagy nem gazdaságos.

Több nagy értékű, vagy speciális eszközhöz nem adtak ki frissebb operációs rendszerhez drivert.

Gyakran előfordul, hogy a cég nagy tapasztalatú munkatársa megszokta, megszerette a régebbi operációs rendszert és nem szeretne újat tanulni.

Az első két esetben a hálózat és az üzemeltetési rend gondos kialakításával a problémák kezelhetőek. Ha egy.egy munkatárs ragaszkodik a megszokott programokhoz, akkor javasoljuk egy rövid képzés keretében meggyőzni az átállás előnyeiről, amennyiben a meggyőzés sikertelen, a cégvezetés feladata eldönteni, hogy a munkatárssal való konfliktust vagy a támogatás nélküli operációs rendszerből adódó veszélyeket, problémákat vállalja.

Kapcsolódó cikkek