Biztonság | Internet | Munkaállomás | Szoftver

Biztonságos böngészés

Minden böngésző, minden verziója rejt kisebb-nagyobb biztonsági réseket. Ehhez járul hozzá az a gyakorlat, hogy sokan a Windowst adminisztrátori jogokkal használják.

Az InternetExplorerben felfedezett és nyilvánosságra hozott hibát a Microsoft az ígérete ellenére javította, de jobb felkészülni a hasonló esetekre.

Akik ismeri a biztonsági elveket, az felháborodik ezen a gyakorlaton, azonban sok program követeli az adminisztrátori jogokat, ezért a gyakorlatban sokszor valós igény a használata, bár vannak eszközök arra, hogy egy-egy program eltérő jogosultságokkal fusson, ez azonban az XP-n nehezen használható.

A DropMyRights nevű program a segítségével elindított programot korlátozott jogokkal látja el., abban az esetben is ha adminisztátori jogokkal jelentkeztünk be. A megtámadott böngésző így nem adminisztrátori, hanem korlátozott jogokkal rendelkezik, sokkal kevesebb kárt tud okozni.

A telepítés

Elindítjuk a telepítő programot

 

DropMyRights telepítő üdvözlő képernyő
Az üdvözlő képernyőn a next (tovább) gombra kattintunk

 

 

 

 

 

 

 

DropMyRight licenc
Az Agree felírat mellé tett bogyóval elfogadjuk a licencfeltételeket, majd a next gombbal tovább lépünk

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiválasztjuk a telepítési mappát
Kiválasztjuk a telepítési mappát

 

 

 

 

 

 

 

Telepítő 4. ablak
A telepítés megkezdése elött még egy utolsó megerősítés

 

 

 

 

 

 

 

Kész a DropMyRights telepítése
A sikeres telepítést ez az ablak jelzi, majd megnyílik a DropMyRights.exe tárolómappája

 

 

 

 

 

 

 

 

A telepítés után még vannak feladatok. A böngészőt, vagy egyéb programot a DropMyRights segítségével kell indítani. Ezúttal az Explorer példáján mutatom be a használatát, de bármely más programmal (elsősorban böngészővel) hasonló a menet, amit a következő részben .