Benchmark

Benchmark

A Raspbery Pi 2012-es megjelenésével a beágyazott rendszerek hirtelen az iparág figyelmének középpontjába kerületek. Most gyakornokként összeültem Zoltánnal, hogy megvizsgáljuk néhány ilyen számítógép teljesítményét.

Áttekintés

A teszthez négy számítógépet használtunk: egy HP laptopot kontrollként, valamint a címben olvasható Raspberry Pi 2 modell B-t, Banana Pi R1-et, és Banana Pi M1+-t. Az alábbi táblázat a négy gép specifikációit foglalja össze.

NévHP laptop (kontroll)Raspberry Pi 2 modell BBanana Pi R1Banana Pi M1+
Processzor típusaIntel Core i3-370MBroadcom BCM2836Allwinner A20Allwinner A20
Processzor architektúraIntel 64ARMARMARM
Processzor alapértelmezett órajele2.4 GHz900 MHz1 GHz1GHz
Processzormagok száma2422
Processzormagok típusaN/AARM Cortex-A7ARM Cortex-A7ARM Cortex-A7
Memória6 GB1 GB1 GB1 GB

Módszerek

A méréshez két benchmarkot használtunk, a sysbench programcsomag Debian-ben elérhetző verzióját, valamint a Phoronix Test Suite pbzip2 tesztjét. A sysbench egy komplex, rendszerszintű benchmark, ami nem csak a hardver, hanem az operációs rendszer teljesítményét is felméri. A sysbench 6 teszből áll: a “cpu” teszt az egyszálas programfuttatás teljesítményét méri, a “threads” a többszálas programfuttatást vizsgálja, a “mutex” pedig a szinkronizációs struktúrák teljesítményét. A “memory” valamiért csak a kontrollgépen futott le, valamint nem tartottuk relevánsnak a “fileio” és az “oltp” tesztek használatát, mivel mind a kettő nagyban függene a háttértárak sebességétől. A pbzip2 egy valós, többszálas tömörítő program, amelyet a Phoronix Test Suite a többszálas programfuttatás felmérésére használ.

Az eredmény

TesztHP (kontroll)Raspberry Pi 2 modell BBanana Pi R1Banana Pi M1+
Sysbench cpu12315275269
Sysbench memory53N/AN/AN/A
Sysbench threads2.219.919.319.5
Sysbench mutex0.00610.03450.03800.0475
Phoronix pbzip234.5175284286

Minden eredmény idő jellegű, tehát a kisebb értékek a jobbak

A tanulság

A legszembetűnőbb az, hogy a két Banana Pi készülék teljesítménye a megismételhetőségig megegyezik, de ez nem meglepő, tekintettel arra, hogy mind a kettőben ugyanaz az Allwinner A20-as processzor van. A Raspberryről szintén az derül ki, hogy adott egy súlycsoportban van a másik két géppel. Ugyanakkor a HP laptop mind a három gépet lesöpörte a színről, pedig jelentősen mind a három gépnél előbb jelent meg. A tanulság tehát az, hogy ugyan vannak feladatok, amire egy kis teljesítményű és áramfelvételű gép jobb mint egy laptop vagy akár egy asztali gép, azok se képesek mindent megoldani: ha viszonylag komolyabb teljesítményre van szükségünk, ruházzunk be egy PC-be, de ha nincs szükségünk a számítási teljesítményére az ARM alapú készülékek olcsóbbak és sokkal kisebb fogyasztásúak.

 

A cikket készítette: Kovács Bálint

Kapcsolódó cikkek