TOR biztonsági rendszer

A Deep web/ Dark webről rengeteg dolgot írnak. Jót is de sokkal inkább rosszat, pedig az Internet teljes értékű részei. Ezek alatt az elnevezések alatt gyakran keverik a keresők (Google,DuckDuckGo, Yahoo, Bing) által nem, vagy nehezen megtalálható oldalakat és a TOR rendszer rejtett szolgáltatásaként létrehozott „rejtett” weboldalakat.

TOR biztonsági rendszer
A TOR logoja

Az, hogy egy oldal a keresők találati listáján értelmezhető helyezést érjen el, komoly tartalomfejlesztési munkát feltételez. Egy saját célra, vagy speciális okokból létrehozott (egy család például a családi legendákat gyűjti MediaWiki eszközökkel.) weboldalnál ez nem is feltétlenül szempont. Az, hogy egy weboldal nehezen megtalálható, a tartalmáról legfeljebb annyit mond, hogy a fejlesztője nem foglalkozik azzal, hogy a keresőoptimalizálás rendben legyen. Egyes kereső szolgáltatóknál az, hogy előfizetsz valamely szolgáltatásukra a városi legendák szerint automatikusan jobb helyezést eredményez.

A TOR rendszert az Egyesült Államok tengerészgyalogsága dolgozta ki. Az eredeti célja a kormány számára a bizalmas kommunikáció biztosítása az Interneten keresztül. A hivatalos információk szerint erre a célra az Egyesült Államok kormánya sose használta. Mivel bizalmas kommunikációról beszélünk, ez a kijelentés nem rendelkezik információtartalommal.

A Silk Road esete mutatja, hogy amennyiben olyan tartalom jelenik meg, amely valóban sérti a hatóságok érdekeit képesek eljárni.

A TOR rendszer nem az ördögtől való. Sok esetben demokráciákban sem korlátlan a szólásszabadság. Ilyen esetekben egy-egy rejtett szolgáltatás lehetővé tesz csínyeket. A törvényeket azonban célszerű legalább nagy vonalakban tiszteletben tartani, mivel a Silk Road esete megmutatta, hogy a hatóságoknak (Az Egyesült Államok hatóságainak) van rálátása a rejtettnek mondott hálózatra is.

Az Internet egy pillangóra hasonlít
Az Internet egy pillangóhoz hasonlít, annyiban, hogy van (viszonylag kevés) egymásra sűrűn hivatkozó weboldal. Ezek könnyen megtalálhatóak, a többség azonban csak lazán kapcsolódik.
A kép forrása Wikipédia

A nyílt internet használatra a szolgáltatóknak és ezen keresztül a nemzeti hatóságoknak is van rálátása. Ez nem minden esetben kívánatos. Sok esetben próbálják a nemzeti kormányok megvédeni a polgáraikat az általuk nem kívánatosnak tartott tartalmaktól. Ez jelenthet olyan komoly tartalomszűrést, mint a Nagy Kínai Tűzfal esetén, vagy lehet, hogy csak néhány szerencsejáték oldalra korlátozódik, mint hazánk esetén.

A munkatársaink között végzett gyors felmérés szerint az ügyfelek webes forgalmához senkinek semmi köze. A TOR rendszer biztosítja, hogy az internetező személye csak komoly nyomozás keretében legyen összeköthető a megtekintett weboldalakkal. Ezt lehet egyszerűen a névtelenség biztosítására használni, de lehet vele visszaélni is.

Ha valaki TOR-t használ és megfelelő körültekintéssel jár el, semmivel nincs nagyobb veszélyben, mint a „nyílt interneten”, de sem az Internet szolgáltató sem a meglátogatott weboldal nem tudja beazonosítani.