Ha már nálunk voltak kipróbáltuk a készülékeket. A tapasztalatok kimondottan pozitívak.

A REDMI 3 SIM kártya rartója
A kétkártyás SIM tartó nanoSIM helyére lehet mikroSD kártyát tenni. Ezzel a háttértárat legfeljebb 256G-ig bővíteni. (Ez a kép egy Redmi 3 készüléket ábrázol!)

A GPS vevője (igen tudjuk, hogy a helyes kifejezés a GNSS vevő, hiszen a GPS csak az amerikai helymeghatározó rendszer márkaneve), akár fedett helyen is képes a pozíció hozzávetőleges meghatározására, amennyiben legalább egy kicsit „kilát az ablakon”, tehát az égbolt legalább egy kicsi darabja látható. A pozíció meghatározása jelentősen gyorsabb (10-30 másodperc), mint a Nexus 4 esetén. A több használt műhold miatt a pontosság is figyelemre méltó. Pár perc üzem után normális városi környezetben, ahol az égnek csak viszonylag kis része látszik, stabilan hozza a két méteres pontosságot. (A GPS test nevű programmal mérve)

A készülék legnagyobb erénye a nagy akkumulátor kapacitás. Egy barátunk nemrég vett egy powerbankot 1400 mAh kapacitással, ezekben a telefonokban  4100 mAh kapacitású akku van. Ez azt jelenti, hogy folyamatos használat mellet is biztosan tudják a két nap üzemidőt. Üzemszerű használat mellet annál többet. Ez természetesen az új akkumulátorokra vonatkozó adat. Némi használat után valószínűleg a két napos üzem lesz a várható (A gyártó is kétnapos akkunak hívja).

A külvilághoz egy microUSB csatlakozóval kapcsolódik (a sok rádiós megoldás mellet). Ez manapság már csalódást kelt, hiszen az USB C csatlakozó esetén nem kell odafigyelni, hogy ne fordítva próbáljuk összedugni. Viszont még mindig ez a legelterjedtebb szabvány.

A beépített IR Led nem a készülékek közötti kommunikációt biztosítja, hanem a lakásban található távirányítók kiváltására szolgál, az MI Remote program segítségével. Eddig egy katódsugárcsöves TV-t találtunk, amit a két egyforma készülék közül az egyik gond nélkül kezelt, de a másik nem. Az összes többi eszköz, amivel kipróbáltuk tökéletesen vette a jeleket. A telefonnak a távirányításhoz jelentősen pontosabban kell a távirányítandó készülékre mutatni, mint egy távirányítóval (Ez a szituációtól függően lehet előny vagy hátrány).

MicroUSB csatlakozó
A microUSB csatjakozó esetén nehéz eltalálni a helyes pozíciót

A fényképezőgép és a vaku hozza az elvárhatót. Szép képeket csinál, a vaku a közeli témákat jól megvilágítja. Néha elfogadható fényviszonyoknál is érdemes lehet bekapcsolni, hogy a közeli tárgyakat kissé kiemelje. Erre már szürkületi fényben is képes. A vaku zseblámpaként is igen jó szolgálja a gazdáját erős fényt ad, viszonylag széles szögben. Éjszaka a megvilágított tárgy akár 10 méteren túlról is jól látható.

A hangszórója és mikrofonja zajos környezetben is egészen szépen teljesít. Autóból menet közben kihangosítva lehet vele telefonálni és mindkét fél tökéletesen érti egymást. (Több kihangosítós készülék csak szobai környezetben tudja ugyanezt)

Az ujjlenyomat olvasója praktikus megoldást ad a készülék zárolásának feloldására, azonban nem találtunk módszert arra, hogy a különböző ujjakkal való felnyitáskor egyből egy program is elinduljon. Ezért azonban kárpótol a jól megválasztott helye a készülék hátulján. Amikor kézbe vesszük a készüléket a mutató ujjunk egyből az ujjlenyomatolvasó környékére  kerül.

A kínai verzió házának az alakja kis mértékben eltér az európai kivitelétől, annál kicsit szögletesebb. Azt, hogy melyik a szebb, nem feladatunk megítélni, a műanyag tokok, amelyek elvileg leesés esetén védenek, azonban egyértelműen az európai kivitelre készülnek,.

Időközben megjelent a REDMI 4 is, ami a REDMI 3 továbbfejlesztése, azonban az európai 4G szolgáltatás támogatása még nem teljes körű,  és a GALILEO támogatás is, csak később várható ami a helyzetmeghatározást tovább javíthatja.