Wireles ("Drótnélküli") router
Biztonság | Felhasználóknak | Internet | Tanácsok | Üzembiztonság

A VPN-röl

A VPN (Virtual Private Network) a „virtuális magánhálózat” eredetileg két hálózat, az Interneten keresztüli összekötésére kidolgozott technika. A VPN teljes hálózatok összekötésére, munkaállomás-hálózat kapcsolat kiépítésére egyaránt alkalmas.

Biztonságos e-mailAz internetes szolgáltatásokra jellemző módon a VPN-nek több, egymással nem kompatibilis megvalósítása létezik. Ezek közül a nyílt forráskódúak tűnnek biztonságosabbnak, ami nem jelenti azt, hogy azokban, hogy ezek hibátlanok lennének, csak azt, hogy a tapasztalatok szerint a nyilvánosságra került hibákat hamarabb javítják. A zárt forráskódú rendszerekről gyakran derül ki, hogy súlyos elvi hibákat tartalmaznak.

A VPN használata

A VPN  technika felhasználása széleskörű. Minden szervezet (cég, család, baráti kör…) kialakíthat neki megdelelő hálózatot. Saját VPN szerverrel, vagy szolgáltató igénybevételével.

Internethasználat VPN segítségével

Ebben az esetben a saját munkaállomásunk és a szolgáltató szervere között egy titkosított csatornát építünk ki , és a publikus internetre a szolgáltató szerverének a „nevében lépünk ki”.

Előnyei a közvetlen internethasználathoz képest
  • A saját internetszolgáltatónak nem áll rendelkezésére információ mely oldalakat látogattam meg.
  • Nyilvános WiFi hálózat használata esetén megnehezíti az adathalászók dolgát (enélkül a dolguk nagyon egyszerű).
  • A meglátogatott webszerverek abból az országból érkezőnek tekintenek, ahol a szolgáltató szervere van (ez több szolgáltatónál választható), így a webáruházak gyakran eltérő kínálattal és árakkal jelennek meg.
 Hátrányai a közvetlen internethasználathoz képest
  • Lassabb internetelérés
  • A VPN szolgáltató minden információval rendelkezik az internethasználatunkról a kapcsolat időtartama alatt (nélküle meg az Internetszolgáltatónk)

Példa szolgáltatók:

TorVpnMagyarországi szerverIngyenes
VpnBookEgyesült Államok, Kanada, Európa Ingyenes
HideMyAssSzerverek a világ minden részénFizetős

Saját mobil eszközök közötti hálózati kapcsolat

A VPN szolgáltató szerverén keresztül (az ismertető anyagokban a szolgáltató szerverét ki szokták „felejteni”), összeköttetést biztosít a mobil eszközeink között, így azok úgy tudnak egymással kommunikálni, mintha egy hálózaton lennének.

A szolgáltatóban természetesen itt is meg kell bízni, hiszen a teljes adatforgalom rajta megy keresztül

Ha lehetőség van rá, javaslom a következő fejezetben tárgyalt technika használatát

Saját VPN szerver

Ez abban az esetben jöhet szóba, ha van egy állandóan elérhető irodai vagy otthoni hálózatunk, ahol ki tudunk alakítani egy VPN szervert. A VPN szerver kiépítése nem olyan komplikált, mint első hallásra tűnik.

A jobb routerek alkalmasak VPN szerverként és kliensként is működni. Sokan a VPN támogatás miatt tesznek DDWrt-t a routerükre.

A szerver operációs rendszerek VPN szerverek széles választékát kínálják (PPTP, L2TP, OpenVPN), azonban a Windows munkaállomások is képesek VPN szerverként és kliensként is működni.

A csatlakozáshoz egy fix IP-re vagy dynamic DNS-re van szükség.

Ebben az esetben a mobil eszközeink és az iroda (otthon) illetve az egyéb irodák (barátok, kollégák) között biztonságos és rugalmas kapcsolatot lehet kiépíteni

Kapcsolódó cikkek