Lazarus | Tanácsok

Lazarus

A Free Pascal rendelkezik a Delphi-hez hasonló grafikus felülettel, amely kiváló RAD (gyors alkalmazásfejlesztő) eszközzé teszi. A gazdag VCL (Visual Component Library) lehetővé teszi, hogy egy-egy feladatra gyorsan “összeüssünk” egy működő programot. A kód nem feltétlenül lesz bármilyen szempontból optimalizált, azonban ez csak ritkán jelent problémát, a tervezéskor a kitűzött cél az volt, hogy az irodai környezetben gyakran előforduló feladatokra a lehető legkisebb élőerő ráfordítással lehessen programot készíteni. A rugalmasságát jól jelzi a Write once compile anywhere (írd meg és fordítsd le bármire) szlogen. Ez azt jelenti, hogy megfelelő körültekintéssel olyan programok készíthetőek e rendszer segítségével, amelyek bármely támogatott architektúrára lefordíthatóak és ott futtathatóak. Az ilyen programok írásakor azonban le kell mondanunk az egyes platformok specifikus előnyeiről.

LazarusNew

A Lazarus képes lefordítani a standard Delphi programokat, amennyiben azok nem tartalmaznak különleges ( például: OCX, DCU) kódot.

A Lazarus rendszerben egy új projekt a File/New... menüpontban feljövő párbeszéd ablakban lehet kezdeni. A feljövő lehető lehetőségek bőségesek.

A bal oldalon kiválasztott lehetőségeket a jobb oldalon angolul érthetően elmagyarázza.

Ha a gyors alkalmazásfejlesztést szeretnénk kipróbálni, akkor a File/New…/Project/Application menüpontot választjuk.

LazarusProj

Ekkor megjelenik egy üres programpanel és néhány kiegészítő adat, valamint felül a választható komponensek listája, baloldalt a kiválasztott elem tulajdonságai (“beállításai”) láthatóak.

A felső sávban a kiválasztott komponensre kattintunk, majd a formon arra a helyre ahova a komponenst tenni szeretnénk. A futó programon nem minden komponens lesz látható, hiszen például a TMYQL50Connection nem rendelkezik vizuális megjelenéssel.