Felhasználóknak | Operációs rendserek | Szoftver | Tanácsok

2020 január 14-én a Microsoft megszünteti a Windows 7 támogatását

A gyártó megszünteti az informatikai értelemben matuzsálemi korú Windows 7 támogatását.  Az elmúlt évek alatt megszerettük és hozzászoktunk előnyeihez, elnéztük neki a gyengeségeit.

A mai korszerű hardverek lehetőségeit már nem tudja kihasználni, sok hardvergyártó már nem készít drivert 7-hez, illetve a szoftvergyártók is a korszerűbb operációs rendszereket részesítik előnyben.

Az új „csempés” felület a Windows 8-al jelent meg. Akkor még rengeteg „gyermekbetegséggel”, a Windows 10, bár azoknak, akik 7-est használnak szokatlan megjelenésű, már egy professzionálisan használható termék lett.

A frissítések hiánya miatt a Windows 7 2020 januárjától teljesen alkalmatlanná válik a bizalmas adatok kezelésére, hiszen a megismert biztonsági rések nem kerülnek kijavításra.

Mit jelent, hogy megszűnő a támogatás?

A támogatás megszűnése után az 7 tovább használható, azonban új frissítések és ügyfélszolgálati támogatás már nem érhető el.

Windows 7 képernyő, a támogatás lejárAz ügyfélszolgálati támogatás ugyan nagyrészt pótolható internetes fórumok, és hasonló szolgáltatások igénybevételével, azonban a frissítések elmaradása azt jelenti, hogy a frissebb operációs rendszerek, amelyeknek több része megegyezik az 7-el, megkapják a frissítéseket, ami egyben a sebezhetőség nyilvánosságra hozatalát is jelenti (legalábbis a „szakemberek” számára). Ez abban az esetben, ha  „sok”  Windows 7 marad üzemben azt jelenti, hogy érdemes olyan rosszindulatú programokat írni, amelyek ezeket a hibákat használják ki.

Mi a megoldás?

Javasoljuk a Windows 7-et használó munkaállomások lecserélést olyan operációs rendszerre, amelyet még sokáig támogatnak.

Használt készülék Windows 10-el

A felújított berendezések garanciafeltételei megegyeznek az új termékekével, teljesítményük megfelel a szokásos irodai feladatok ellátására. A Windows 10 támogatása még sokáig elérhető.

Új készülék Windows 10-el

Az új készülék varázsa utolérhetetlen. A Windows 10 a Microsoft aktuális operációs rendszere, amelynek támogatása biztosított, valamint felhasználói felülete azonos a munkaállomásokon, szervereken.

Linux vagy BSD alapú új vagy használt munkaállomás

FreeBSD démon
FreeBSD logója

A Linux alapú munkaállomásokon a Windows programok csak erősen korlátozottan használhatóak, azonban a legtöbb esetben található olcsó, vagy ingyenes alternatíva. Cserébe a Linux ingyenesen használható, a vírusok illetve egyéb rosszindulatú programok jóval kevésbé fenyegetik, mint a Windowst (ennek ellenére erősen javasoljuk vírusvédelmi rendszer használatát!). Használatát csak az adott felhasználás alapos elemzése után javasoljuk.

Mik az átállás kérdőjelei?

Több szerszámgépvezérlés használ még Windows 98, Windows NT  illetve Windows XP alapú vezérlő számítógépeket.  Ezeknek a vezérléseknek a lecserélése gyakran nem lehetséges, vagy nem gazdaságos.

Több nagy értékű, vagy speciális eszközhöz nem adtak ki frissebb operációs rendszerhez drivert.

Gyakran előfordul, hogy a cég nagy tapasztalatú munkatársa megszokott, megszeretett egy régebbi operációs rendszert és nem szeretne újat tanulni.

Az első két esetben a hálózat és az üzemeltetési rend gondos kialakításával a problémák kezelhetőek. Ha egy.egy munkatárs ragaszkodik a megszokott programokhoz, akkor javasoljuk egy rövid képzés keretében meggyőzni az átállás előnyeiről, amennyiben a meggyőzés sikertelen, a cégvezetés feladata eldönteni, hogy a munkatárssal való konfliktust vagy a támogatás nélküli operációs rendszerből adódó veszélyeket, problémákat vállalja.

Kapcsolódó cikkek