Munkaállomás | Office

Az Office programcsomagok

Szinte minden számítógépre telepítenek valamilyen Office programcsomagot. Gyakran kérdezik, hogy a Microsoft Office, vagy az OpenOffice/LibreOffice a jobb választás. Ebben cikksorozatukban erre a kérdésre szeretnénk kimerítő választ adni úgy, hogy az alapvető tevékenységeket bemutatjuk a Microsoft Office és a LibreOffice használatával is.

Egy minta dokumentum Microsoft Wordben
Egy minta dokumentum Microsoft Wordben

A két Office csomag között több különbség is van, a legismertebb azonban az, hogy a Microsoft Office fizetős, míg a LibreOffice ingyenesen használható. Az, hogy a forráskódja is ingyenesen hozzáférhető és használható azt jelenti, hogy több leágazása is van a fejlesztésnek. Magyar szempontból talán az EuroOffice a legjelentősebb.

A Microsoft a programcsomag áráért telefonon és e-mailben igénybe vehető támogatást is nyújt, míg a LibreOffice esetén az Internetes keresésekben, vagy a tapasztaltabb ismerőseinkben bízhatunk. A hivatalos támogatás hiánya messze nem jelent akkora különbséget, mint első látásra tűnik, mivel a LibreOffice Internetes támogatása meglepően jó.

A dokumentum Write-ben
A minta dokumentum LibreOffice Write-ben

Az Office programcsomagok képességei messze túlmutatnak a naponta használt „írok egy egyoldalas levelet” lehetőségein.

Lehet velük egy oldalas okleveleket, és egyéb művészi igényű munkákat készíteni, ugyanakkor némi megalkuvással könyvet (például szakdolgozat) is készíthetünk vele.

Az elkészült műveket kinyomtathatjuk, vagy online módon (PDF, HTML formátumban) tehetjük közzé.

Az Office programcsomagok lehetőséget biztosítanak az egyes összetevők közötti együttműködésre. Egy Word (Writer) dokumentumba beszúrhatunk táblázatot, grafikont, képletet szerkeszthetünk benne. A prezentációinkat általában úgy készítjük, hogy a powerpointba (impress) beszúrjuk a korábban Wordben (Writer) ben elkészített szövegeket, valamint az Excelben (Calc) készített kimutatásokat, grafikonokat. A lehetőségeknek igazából csak a fantázia szabhat határt.

Ahhoz, hogy a lehetőségeket ki tudjuk használni a cikksorozattal szeretnénk segítséget nyújtani.

A már publikált cikkek