Hardver | Munkaállomás | Vásárlás

Számítógép vásárlása

Egy számítógép vásárlása egy család vagy egy vállalkozás életében is fontos döntés. Ehhez szeretnék pár szempontot felvonultatni,  a döntés megkönnyítésének érdekében.

Manapság alapvetően 3 lehetőség szokott szóba jönni:

  1.  Asztali PC
  2.  Notebook/Laptop (hordozható számítógép)
  3.  Tábla számítógép

Asztali és hordozható kategóriában elérhetőek használt, felújított készülékek az eredetivel megegyező garanciális feltételekkel, jelentősen kedvezőbb áron.

A fentieket összefoglaló táblázat:

Asztali PCNotebbokTáblagép
Új
Használt

A dokumentum célja, hogy segítsen eldönteni, hogy a táblázat melyik cellájába kell tenni az X-et

Számítógép vásárláskor a legfontosabb szempontok:

  1. A használat célja
  2. A rendelkezésre álló pénzügyi keret
  3. A rendelkezésre álló hely
  4. Ergonómiai szempontok
  5. Személyes preferenciák

 

A használat célja szerint való választási szempontok:

Milyen programokat szeretnénk használni?

A programok leírása tartalmazza a szükséges hardver jellemzőket (Processzor, memória, videokártya, tároló kapacitás), ezeket általában érdemes túlteljesíteni.

A felhasználási szokások, előírások további szempontokat jelenthetnek (Grafikai, CAD/CAM munkánál célszerű lehet nagy méretű monitor, és/vagy speciális egér használata)

Irodai feladatokra általában asztali számítógép, terepmunkára notebook vagy táblagép a szokásos megoldás.

A rendelkezésre álló pénzügyi keret:

A pénzügyi keret határt szab az igények parttalan elburjánzásának, és tipikus esetben a vásárlást a kompromisszumok művészetévé változtatja.

Sok esetben azonos pénzügyi keretből jobb eredményt lehet elérni egy használt márkás számítógéppel, mint egy újonnan vásárolt összerakott (noname) készülékkel.

A rendelkezésre álló hely:

Álló házas gépet általában az asztal alatt lehet elhelyezni, illetve egyes bútorokban ki van alakítva egy polc vagy  szekrény az állóház részére.

Fekvő házat gyakran a monitor alatt, vagy a gurulós fiók tetején szikás elhelyezni.

Amennyiben a számítógépnek nincs állandóan fenntartható hely akkor optimális döntés egy notebook, ami használaton kívül összecsukott állapotban akár egy fiókban, táskában vagy egyéb félreeső helyen elfér.

Ergonómiai szempontok:

Az általános szempontokat itt nem tárgyaljuk, csak a konkrétan a számítógép vásárlással kapcsolatos szempontokat.

Ha a beszerzés tárgya a monitor is az első kérdés annak mérete. A rendelkezésre álló pénz, és hely ezt a kérdést gyakran eldönti. A CRT („képcsöves”) vagy LCD („lapos”) monitorok közötti választás csak nagyon alárendelt esetekben merül fel, mivel CRT monitorok már csak használtan kaphatóak, azonban a nagyon jó minőségűek is igen alacsony áron, amit a nagy hely és energiafogyasztásuk is indokol. A gyakorlatban a képcsöves monitorok inkább csak történelmi érdekességnek tekinthetőek.

Monitort olyan helyen érdemes választani, ahol azt ki is lehet próbálni, meg lehet nézni, más típusokkal összehasonlítani, itt gyakran kiderül, hogy a legszebb képű monitor nem feltétlenül a legdrágább. A válogatásnál azonban figyelembe kell venni, hogy a fényviszonyok eltérnek a használat helyén uralkodóaktól. „Fátyolos” bizonytalan körvonalakat mutató monitor nem alkalmas irodai használatra, mivel a szemet fárasztja.

Az asztali számítógépekhez szabadon lehet billentyűzetet illetve egeret választani. Érdemes kipróbálni, hogy a billentyűk lenyomásához azonos erő legyen szükséges, a billentyűk leütésének határozottnak, nem túl keménynek  vagy túl puhának kell lennie.

A notebookok billentyűzete folyamatos munkavégzésre csak bizonyos típusoknál alkalmas. Irodai környezetben célszerű lehet hozzájuk külső billentyűzetet és egeret, akár monitort is kötni. Ezt megkönnyítik a dokkoló egységek, ahol a notebookot a dokkoló egységre tehetjük, ezzel azonnal csatlakoztatva a billentyűzetet és egeret, esetleg a nagy méretű külső monitort.

A táblagépek kicsik könnyen hordozhatóak, akkumulátorról az üzemidejük tipikusan jelentősen magasabb, mint a notebookoknak. Terepmunkára média fogyasztásra optimális lehet. Több típushoz csatlakoztatható valamilyen billentyűzet és egér, amellyel egyből szinte notebookká alakíthatóak.

Az átalakítható készülékek esetén a notebookról a „monitor” lekapcsolható és táblagépként használható. Ez a megoldás egyesíti a két megoldás előnyeit, azonban ez gyakran az áron is meglátszik.

Minden esetben igaz, hogy a hordozható készülékeken tárolt adatok jelentősen nagyobb veszélyben vannak, mint az asztali készülékeken tároltak. Ezen egy automatikusan működő mentési rend beüzemelése alapvető.

A vásárlás esetén érdemes több eladót is megnézni, jelentős eltérés lehet az árakban, azonban

Kapcsolódó cikkek