Internet logo
Szoftver

Wikipédia

A Wikipédia egy önkéntesek által szerkesztett lexikon, aminek több, mint  281 nyelvi változata van, többek között magyar is

A Wikipédia célja (a francia enciklopédistákhoz hasonlóan), hogy összegyűjtse az elérhető tudást. Vannak információ elméleti fejtegetések, amelyek egészen egyszerű logikával bemutatják, hogy ez a célkitűzés nem valósítható meg, azonban az angol nyelvű Wikipedia több, mint 6 millió szócikke bizonyítja, hogy már a részeredmények is nagyon hasznosak.

Az magyar nyelvű Wikipédiának több mint 460 000 szócikke van, ami szinte bárhol elérhető. Az általános elérhetőség miatt az Új Magyar Lexikonnal  hasonlítjuk össze.

Összehasonlítás

Új Magyar LexikonWikipédia
Leghosszabb szócikkSzovjetunióPrímszámok listája (2020. január)
SzerkesztőkAkadémikusok szerkesztették, szakértők cikkeibőlÖnkéntesek szerkesztik, mindenféle előzetes szelekció nélkül.
A szerkesztés lezárása1958-ban Folyamatos, nincs lezárt cikk
A fellelt hibák, avulások javításaPótkötetekkel (1972, 1981)A hibát vagy hiányosságot felfedezője azonnal javíthatja
Terjedelem5300 oldalKorlátlan, nincs korlát se az egyes cikkek terjedelmére, se a szócikkek számára
(Több, mint 460 000 szócikk)
HelyigényHozzávetőlegesen 36 cm helyet foglal a könyvespolconBármilyen internet eléréssel rendelkező számítógépen és mobileszközön megtekinthető

A Wikipédia szerkesztői wikipédistáknak nevezik magukat a francia enciklopédisták mintájára.

A wikipédisták a cikkeket ellenszolgáltatás nélkül, a szabadidejükben készítik, bár vannak cikkíró versenyek, amikor díjakat tűznek ki , amely lehet bögre, póló vagy e-book olvasó .

A Wikipédia szerkesztése szigorú szabályok szerint történik, amelyeket irányelveknek neveznek. Talán a legfontosabb irányelvek, hogy nevezd meg forrásaidat, illetve a semleges nézőpont, valamint az egymással szembeni civilizált viselkedés. Ez azt jelenti, hogy egy cikk minden állítását egy mindenki által elérhető forrással kell alátámasztani. Ilyen forrás lehet könyv, folyóirat, weblap, illetve bármi olyan kiadvány, ami egyértelműen azonosítható és bárki számára hozzáférhető. Ezért a különböző szervezetek belső használatra szánt dokumentumai, szóban elhangzott információk a Wikipédiában nem lehetnek források. Az egyik Wikipédia-cikket nem lehet egy másik alátámasztásául forrásként megjelölni.

A semleges nézőpont szabálya azt mondja ki, hogy amennyiben egy témáról több egymással ütköző nézőpont alakult ki, akkor valamennyit be kell mutatni részrehajlás nélkül, a Wikipédiának nem feladata ezekben a vitákban állást foglalni.

Az egyes cikkek tárgyának minden esetben meg kell felelniük a nevezetességi irányelveknek, amelyek előírják, hogy a cikk tárgyának kellően ismertnek kell lennie annak megírásának pillanatában.

Mivel a Wikipédiának nincsen semmilyen szerkesztőbizottsága, a cikkek teljesen esetleges sorrendben és alapossággal készülnek el, valamint fontos témák hiányozhatnak, illetve mások a fontosságuknál nagyobb hangsúlyt kaphatnak, ugyanarról a témáról hasonló címmel több cikk is lehet. Ezek a Wikipédia alapelképzeléseinek a hozadékai, az egyenlőtlenségek folyamatosan kigyomlálásra kerülnek, azonban újratermelődnek. Ez a kiegyensúlyozatlanság nem csak azt jelenti, hogy fontos dolgokról nincs kidolgozott szócikk, hanem azt is, hogy különleges témák is szerepelnek.

A Wikipédia a saját meghatározása szerint sem alkalmas forrásnak (bár ezt egyes szerkesztők vitatják), a bárki által szabadon szerkeszthető cikkek azonban többé-kevéssé jó áttekintést adnak a tárgyáról, a megjelölt források – az amúgy is szükséges – forráskritikával általában jó alapot nyújtanak egy kutatómunkához.

Általában igaz a Wikipédiára, hogy gyakran nem is napra, hanem órára kész, azonban egyes cikkekre ez már nem igaz, például a retortaszén szócikk adattartalma erősen elavult (legalább 100 éves információkat tartalmaz).

FRISSÍTÉS: A wikipédisták lelepleztek egy átverést.

 Kapcsolódó oldalak