Internet logo
Tanácsok | Wikipédia

„A Wikipédia legnagyobb átverése”

A napokban látott napvilágot a hír „A wikipédia legnagyobb átverése” címmel, hogy lelepleztek egy fiktív szovjet filmrendezőről Jurij Gadjukinról készült cikket az angol Wikipédián.

Ez az Index.hu cikk ugyan azzal a hangzatos címmel indít, mint az előző, a Prtugál-Indiai fiktív háborúról szóló  cikkesetén.

A két eset azonban egészen más. A Prtugál.Indiai háborúról szóló Wikipédia cikk teljesen fiktív, amelyet a Wikipédia kedvéért kreáltak. Az Index.hu által használt cím itt is hatásvadász, mert nem lehet tudni, hogy nem lappang-e még néhány ennél régebbi, vagy fontosabb témában készült fiktív cikk a négymillió angol nyelvű társa között.

A Jurij Gadjukinról készült cikk azonban teljesen más eset. Itt létrehoztak egy karaktert amihez IMDB (nemzetközi filmadatbázis) bejegyzés, facebook rajongói csoport, újságcikkek, díjak tartoztak. A Wikipédia a cikkekkel kapcsolatban azt írja elő, hogy forrásokkal alátámasztható legyen. Ez ebben az esetben teljes mértékben teljesült, tehát a cikk „jogosan létezett”. A rendelkezésre álló – hitelesnek tűnő  – források alapján bárki azt gondolhatta, hogy létező személyről van szó.

A hasonló jelenségek a történelemben sem ritkák Dugovics Titusz neve, például évszázadokkal az emlékezetes nándorfehérvári diadal után lett a hőssel összekapcsolva, amikor a Dugovics családnak eredetlegendára volt szüksége az 1800-as évek elején.

Az első eset ellen szigorúbb, esetleg a szakmaiságot sem nélkülöző minőségbiztosítási rendszerrel lehetett volna védekezni. A második esetben éppen egy Wikipédia szerkesztő volt az, aki a csalást leleplezte. Tehát a második cikk címe helyesen:

 

„A Wikipédia leleplezett egy évek óta tartó csalássorozatot”

Kapcsolódó cikkek