Biztonság | Mobil eszközök | Szoftver | Tanácsok | Üzembiztonság

Mobileszközök védelme

Táblagép
Az okostelefonok és tabletek vírus és rosszindulatú programok elleni védelme egyre fontosabb feladat
Forrás Wikipedia

Manapság szinte mindenkinek van okostelefonja, táblagépe, vagy hasonló szerkezete. Sajnos ezeket sem kerülik el a rosszindulatú programok, emberek. Védelmük pedig talán még a PC-knél is fontosabb, hiszen rengeteg személyes adatot tárolnak, illetve emelt díjas hívásokkal, SMS-ekkel jelentős kiadásokat tudnak generálni.

A védelem itt is többszintű.

  • Programok
  • Beállítások
  • Józan ész

A vírusirtó programok telepítése természetesen itt is alapkövetelmény. A vírusirtó programok széles választéka érhető el mind IOS mind Android alapú készülékekre. Ezeknek a fizetős verziói is néhány száz forintnál indulnak, amelyet akár egy háztartás is megengedhet magának, amennyiben nem természetesen ott vannak az ingyenesek.

Az emelt díjas hívásokat/SMS érdemes a telefonszolgáltatónál letiltani. Ha mégis szükség van rá pár perc alatt lehet engedélyeztetni, a telefonos ügyfélszolgálattal.

Programokat az adott operációs rendszerhez tartozó helyről érdemes (Apple strore, Google play) letölteni, mert ott ellenőrzik a tartalmakat (természetesen mindig fordulnak elő hibák).

A programok telepítéskor engedélyt kérnek a telefon erőforrásainak használatához. Ezt a szöveget gondosan el kell olvasni. Ha egy program olyan erőforráshoz kér hozzáférést, amelyre nincs nyilvánvalóan szüksége (Például: egy játék, vagy képnéző a névjegyzékhez) akkor ne telepítsük, hiszen valószínű, hogy nem kívánt szolgáltatásai vannak.

A közvetlen hozzáférést képernyőzárral lehet megnehezíteni. Természetesen nem tuti védelem (mint ahogy semmi sem az), de egy jelentős akadály. Egy jól beállított képernyőzár a lopás esélyét is csökkenti, valamint megakadályozza, hogy az ember néhány rosszízű tréfa elszenvedője legyen.

A program telepítése előtt gondoljuk meg, hogy valóban szükségünk van-e rá, egy nem telepített program nem okozhat problémát…

Kapcsolódó cikkek