Táblagép
Az okostelefonok és tabletek vírus és rosszindulatú programok elleni védelme egyre fontosabb feladat
Forrás Wikipedia

Manapság szinte mindenkinek van okostelefonja, táblagépe, vagy hasonló szerkezete. Sajnos ezeket sem kerülik el a rosszindulatú programok, emberek. Védelmük pedig talán még a PC-knél is fontosabb, hiszen rengeteg személyes adatot tárolnak, illetve emelt díjas hívásokkal, SMS-ekkel jelentős kiadásokat tudnak generálni.

A védelem itt is többszintű.

  • Programok
  • Beállítások
  • Józan ész

A vírusirtó programok telepítése természetesen itt is alapkövetelmény. A vírusirtó programok széles választéka érhető el mind IOS mind Android alapú készülékekre. Ezeknek a fizetős verziói is néhány száz forintnál indulnak, amelyet akár egy háztartás is megengedhet magának, amennyiben nem természetesen ott vannak az ingyenesek.

Az emelt díjas hívásokat/SMS érdemes a telefonszolgáltatónál letiltani. Ha mégis szükség van rá pár perc alatt lehet engedélyeztetni, a telefonos ügyfélszolgálattal.

Programokat az adott operációs rendszerhez tartozó helyről érdemes (Apple strore, Google play) letölteni, mert ott ellenőrzik a tartalmakat (természetesen mindig fordulnak elő hibák).

A programok telepítéskor engedélyt kérnek a telefon erőforrásainak használatához. Ezt a szöveget gondosan el kell olvasni. Ha egy program olyan erőforráshoz kér hozzáférést, amelyre nincs nyilvánvalóan szüksége (Például: egy játék, vagy képnéző a névjegyzékhez) akkor ne telepítsük, hiszen valószínű, hogy nem kívánt szolgáltatásai vannak.

A közvetlen hozzáférést képernyőzárral lehet megnehezíteni. Természetesen nem tuti védelem (mint ahogy semmi sem az), de egy jelentős akadály. Egy jól beállított képernyőzár a lopás esélyét is csökkenti, valamint megakadályozza, hogy az ember néhány rosszízű tréfa elszenvedője legyen.

A program telepítése előtt gondoljuk meg, hogy valóban szükségünk van-e rá, egy nem telepített program nem okozhat problémát…

Kapcsolódó cikkek