Tanácsok

Az informatikai eszközök a tanulásban

Nyakunkon a szeptember (A Szeptember!), kezdődik az iskola. Az asztali gépek, notebookok, táblagépek, okos telefonok lehetőségei nem merülnek ki a Facebook, csevegő és játékprogramok lehetőségeinél.

Wikipédia

A Wikipédiáról már írtunk pár szót. A minősége eléggé változó, azonban felveszi a versenyt a legtöbb papír alapú lexikonnal. A kész Wikipédia szócikkek az iskolában kevésbé használhatóak, azonban a szócikkek végén (a legtöbb esetben) fel vannak tüntetve a felhasznált források, aminek alapján egy-egy téma jól körüljárható.

Ha valaki egy-egy területet körül szeretne járni egy jó önellenőrzés, ha a meglévő szócikket ki tudja egészíteni, vagy a témában saját szócikket tud létrehozni.

Kereső

A Google minden adatbányászatnál jó barátunk, azonban mivel a keresési eredményeket testre szabja a keresési eredmények csak korlátozottan  reprodukálhatóak.

A DuckDuckGo egy hasonlóan jó kereső, azonban a keresési eredményei reprodukálhatóak és olyankor is ad használható eredményt, amikor a Google kudarcot vall. Ez természetesen fordítva is igaz.

Ha mindkét kereső kudarcot vall a Microsoft által üzemeltetett Bing még mindig jó szolgálatot tehet.

Képtárak

Példa kép
Agatha Christie
A kép forrása: Wikipédia

Ha egy-egy dolgozatot, prezentációt képekkel kell ellátni jól jöhetnek a különböző szabadon felhasználható képeket tartalmazó képtárak.

A Wikimedia commons a Wikipédiához tartozó nemzetközi képtár. A képeket szabadon fel lehet használni, módosítani, azonban a forrást fel kell tüntetni.

Képtárak: Flickr
A Flickr licenc lehetőségei

A flickr rengeteg képet tartalmaz eltérő licenceléssel. Egy iskolai dolgozat esetén a licenc sértést általában a jogtulajdonosok sem veszik túlzottan komolyan, azonban a valós életre való felkészítés jegyében érdemes odafigyelni a képek jogi státuszára.

  • Creative Commons:  Szabadon felhasználható, azonban néhány jogot a szerző fenntart: például a kép üzleti célra nem használható (egy dolgozat nyilvánvalóan nem üzleti tevékenység), nem módosítható, felhasználás esetén a forrásra mutató linket is ki kell tenni stb.
  • Commercial use allowed: Üzleti célra is használható
  • Modifications allowed: A kép szabadon módosítható
  • Commercial use & mods allowed: Szabadon módosítható és üzleti célra is felhasználható
  • No known copyright restrictions: Nincsenek megszorítások a kép szabadon felhasználható
  • US Govement works: Az egyesült Államok kormányhivatalai által készített képek, néhány megkötéssel szabadon felhasználhatóak

Fordítás

Fordítás esetén a sok mosolyra okot adó Google fordítót célszerű nagy ívben kerülni, helyette a szotar.lap.hu oldalon válogatni a professzionális (és kevésbé professzionális) szótárak között. Sajnos a mesterséges intelligenciák még nem állnak azon a szinten, hogy elfogadható fordítást készítsenek.

Ha az adott nyelvet jól ismerjük, akkor nyers fordításra jók lehet a robot fordítók.