Adattárolás
Biztonság | Munkaállomás | Szerver | Szoftver | Tanácsok | Üzembiztonság | Vásárlás

Szoftver választása

A számítógép kiválasztásával párhuzamosan a használni kívánt programok vizsgálatát is célszerű elvégezni.

Egy átlagos számítógépre a következő programtípusokat szokták telepíteni:

Operációs rendszer:

Windows

Általánosan használt jól ismert operációs rendszer.  A felsoroltak közül a legjobb szoftver ellátottsággal rendelkezik, illetve szinte minden hardver alkalmas a windows futtatására.

OS X

Az OS X az Apple asztali számítógépeinek operációs rendszere, aki Apple számítógépet vagy notebookot vásárol, OS X a natív operációs rendszere.

Linux

Általában ingyenesen hozzáférhető (bár vannak fizetős verziók is, amelyekhez szolgáltatás, vagy valamely feladatra optimalizált programcsomag jár), UNIX jellegű operációs rendszer, a közhiedelemmel ellentétben rendelkezik jól használható grafikus kezelőfelülettel. Felhasználói programokkal jól ellátott, azonban egyes programok telepítése jelentős kihívást jelent, illetve sok programnak nem jelent meg Linuxos verziója, ilyenkor helyettesítő programok használata lehet a megoldás. A WINE lehetővé teszi régebbi windowsos programok telepítésé és használatát is.

Valamivel kevesebb hardvereszközt támogat, mint a Windows, ez azonban némi odafigyeléssel áthidalható.

Nagy előnye, hogy csak nagyon kevés vírus jelent meg, amely meg tudja fertőzni, ennek ellenére javasoljuk vírusvédelem használatát

Irodai programcsomag

Microsoft Office

„Az irodai programcsomag”, többféle változatban kapható, fizetős. Általánosan elterjedt, azonban igen tágan értelmezi a nevében szereplő „irodai” kitételt. A Word akár könyv készítésére is alkalmas (tipográfiai kompromisszumokkal), az Excelben akár egy egyszerűbb vállalatirányítási rendszer is kialakítható.

Otthoni/kis-irodai használatra szolgáltatásai nehezen kihasználhatóak.

Csak Windows  és Apple Macintosh verziók léteznek, valamit van egy egyszerűbb feladatok ellátására alkalmas webes verziója.

OpenOffice/LibreOffice

Kinézete és használata néhány esetben eltér a Microsoft programcsomagjától, ami a kisebb (néhány 10 oldalas) dokumentumok elkészítését némi megszokás után egyszerűbbé teszi, bár egyes vélemények szerint könyv készítésére is alkalmasabb.

A helyesírás ellenőrzője több felmérés szerint is határozottan jobb, mint az MS Office hasonló szolgáltatása.

Az Microsoft Office dokumentumok beolvasásakor a formátum időnként szétesik.

Használható az összes fontosabb operációs rendszer alatt.

Free Office

Magyar nyelven is elérhető, de a helyesírás ellenőrzőt magyar nyelvre külön kell letölteni. Regisztráció után ingyenesen használható

OnlyOffice

Az egyik legrugalmasabb office csomag. Futtatható munkaállomáson, szerveren (kiszolgálja a munkaállomásokat), vagy felhőben. Kisebb irodáknak ingyenes verzió is rendelkezésre áll. A magyar nyelv támogatása egyenlőre csak ígéret.

Google docs

A Google online Office megoldása, előnye, hogy Google account segítségével bárhonnan elérhetőek a dokumentumok, azonban az a tény, hogy a dokumentumainkat egy olyan cég kezeli, amellyel kapcsolatban már többször merültek fel adatkezelési kételyek, elgondolkoztató.

Calligra Office

Magyar nyelven is jól használható szerteágazó programcsomag, amely tartalmaz szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, adatbázis kezelőt, prezentáció készítőt, folyamatábra szerkesztőt és még sok hasznos dolgot.

DVD lejátszó program

Több DVD meghajtóhoz adnak lejátszóprogramot.

Media player

A Windows alapértelmezett lejátszóprogramja.

VLC Player

Ingyenesen használható, nyílt forráskódú lejátszóprogram, a fontosabb operációs rendszerekre elérhető. Szinte minden formátumot korrektül lejátszik, sőt a sérült állományok egy részét is képes megjeleníteni.

Virtuális CD/DVD megható

Ezek a szoftverek lehetővé teszik, hogy egy a telepítő CD jelenlétét igénylő szoftvert a telepítő CD .iso formátumú merevlemeze készített biztonsági másolatával használjunk, így akár a számítógépben lévő valódi CD meghajtók számánál nagyobb számú ilyen programot futtassunk egyszerre. Kizárólag Windows operációs rendszer alatt szükséges.

Daemon tools

Általánosan használt és ismert program, létezik ingyenes és fizetős változata egyaránt. Az ingyenesen használható lite verzió spyware összetevőt tartalmaz, ami a használt CD/DVD adatait küldi el a „gazdájának”.


Virtual CloneDrive

A Daemon tools-hoz hasonló funkciók és kezelés, zárt forráskódú, azonban ingyenesen használható.


WinCDEmu

Nyílt forráskódú ingyenesen használható program, jellegzetessége, hogy létezik belőle telepítést nem igénylő „portable” verzió.

Vírusirtó

Teljesen mindegy, hogy milyen operációs rendszert használtuk, vírusirtóra szükség lesz. Az ingyenes vírusirtók általában elfogadható védelmet jelentenek. A fizetősek nagyobb védelmet nyújtanak és praktikus kiegészítő szolgáltatásai is vannak.

Mivel a jó vírusirtó az, amelyik azt a vírust ismeri fel, ami holnap próbálja a rendszert megfertőzni, konkrét márkát nem ajánlunk, de azt határozottan kijelenthetjük, hogy a vírusirtó a védelmi rendszer egyik legfontosabb pillére.

Kapcsolódó cikkek