Feketeöveseknek | RaspBerry Pi és Banana Pi | Szoftver | Tanácsok

RaspBerry Pi2 tapasztalatok

Már egy ideje üzemel a RaspBerry Pi 2 alapú médiacenterünk. Az MálnaPC munkatársai által ajánlott SD kártyával .tökéletesen működik. Kíváncsiságból a „fiókban talált” 8 darab névtelen Class 10 kategóriás kártyát is egyenként belepróbáltuk. PC-ben mind tökéletesnek bizonyult. A RaspBerry 4-el tökéletesen működött, a másik 4-el fel sem bootolt. Ha már itt jártunk, a Banana Pi vel is lejátszottuk ugyan ezt (Bananian Linux image-t használtunk). Csak az Adata kártyákról volt hajlandó bootolni, a no name kártyákkal egyáltalán nem működött.

A raspberry PI 2
A kártya

A médialejátszó tökéletesen működik. Kb. havonta egyszer újraindul, ez azonban eddig csak a menürendszerben való navigálás közben fordult elő (néhány verziófrissítés után ez megszűnt).

A Transmission kliens (vezérlőpult) telepítése az aktuális OpenELEC verzióval nem tűnik sikereresnek, de amúgy is praktikusabb egy böngészőből távirányítani (például:192.168.0.123:9091, ahol a 9091 a Transmission-daemon portja ). Ez a hiba is javítva lett, de a webes távirányító továbbra is több szolgáltatást nyújt.

A lejátszott kép és hang minősége eddig mindig megfelelő volt, lejátszás közben semmilyen problémát sem találtunk, bár az alapértelmezés szerint bekapcsolt feliratozás néha lehet zavaró, azonban a nyelvtanulásban akár segíthet is, illetve egyszerűen kikapcsolható.

A Youtube lejátszás minősége teljes egészében az Internet és a lejátszandó anyag minőségétől függ. A HD felbontással is tökéletesen  elboldogul.

A Transmission néha csak olvashatónak érzékeli a külső HDD-t, annak ellenére, hogy ellenőrzéskor tökéletesen működik. Ez különösen olyankor történik, amikor sok a megosztott dokumentum (10 felett). Ezen a HDD (külső tápos) ki és bekapcsolása segít. Ezt a hibát is javították.

Ha a külső HDD nincs beírva a /etc/fstabba, akkor később csatolódik fel, mint a transmission démon indulása, ezért a megosztásokat kézzel kell elindítani.

Az alapfeladatok mellett jól elfuttat egy kis forgalmú OpenVPN szerver is (linux oldalról telepítve)

Kapcsolódó cikkek