Lehallgatták a telefonokat
Biztonság | Munkaállomás | Szoftver | Tanácsok | Üzembiztonság

A vírusokról

A vírus fogalmát ezúttal a szakmai körökben szokásosnál jóval tágabban értelmezve, az összes rosszindulatú programot ide sorolom.

Vírus elleni védekezés

A védekezés alapkörei

A megfelelő vírus védelmi rendszer kiépítése

A legtöbb vírusirtó programot készítő cég otthoni felhasználóknak készít ingyenes verziót, illetve kisvállalkozásoknak kedvező áron biztosít védelmet.

Otthoni felhasználóknak ingyenes programok (Angol nyelvű oldalak):

Irodai felhasználásra:

A fenti programok természetesen nem fedik le a teljes piaci kínálatot, azonban használatukkal jó tapasztalatokat szereztünk. További vírusirtókat a virus.lap.hu oldalon érdemes keresni.

A Windows rendszerekhez a Microsoft ingyenesen biztosítja magánszemélyeknek a Security Essentials programot. Vállalkozások a Microsoft System Center 2012 Endpoint Protection programját vásárolhatják meg.

Ami nem kell ne telepítsük

Gondoljuk végig (cég esetén ezzel bízzuk meg az informatikust), melyek azok a programok, amelyeket valóban használunk, és melyek azok, amelyeket csak feltelepítettünk. A felesleges programokat célszerű eltávolítani.

Az operációs rendszer minden szolgáltatását használjuk? Kérjünk meg egy hozzáértőt nézze át, és a felesleges elemeket távolítsa el, vagy tiltsa le.

Használjuk az operációs rendszer felhasználókezelési lehetőségit

A mindennapi munkához lehetőleg nem szabad rendszergazda jogosultságot használni (szerencsére egyre kevesebb az olyan program, ami ezt megköveteli), érdemes létrehozni egy korlátozott jogú felhasználót létrehozni, és azt használni.

Amennyiben egy egy tevékenységhez mégsem elkerülhető a rendszergazdai jog használata, Windows alatt rendelkezésre áll a Futtatás mint... Linux alatt pedig a sudo parancs, amelyekkel egy-egy feladatot rendszergazdaként végezhetünk úgy, hogy minden egyéb feladatot korlátozott jogkörrel végezzük, ami megnehezíti egy vírus dolgát.

Használjuk az automatikus frissítéseket

A rosszindulatú programok gyakran olyan sebezhetőségeket használ ki, amelyekhez már megjelentek a javítások. Határozottan javasoljuk az automatikus frissítések bekapcsolását, az operációs rendszerek és az alkalmazások esetén is.

Crackelt és hackelt prograok

Ennek a cikknek nem tárgya az ilyen programok használatának jogi, erkölcsi, gazdasági és egyéb szempontokból való vizsgálata, kizárólag a rendszer biztonságos használatára koncentrálunk.

Ezeket a programokat egy cég elkészítette és valamilyen áron árulja, egy másik személy, vagy szervezet a másolásvédelmet eltávolította/hatástalanította.

A hatástalanítás időt, munkát, hozzáértést követel

  • Vajon teljesen önzetlenül bocsájtják rendelkezésre?
  • Az átalakítás kellő körültekintéssel történt, nem okozott valamilyen hibát?

Sajnos sok esetben felmerül a gyanú, hogy az ilyen programba „nem kívánatos” szolgáltatásokat is beleépítettek. Aki komolyan gondolja egy-egy program használatát, annak ingyenes verzió, vagy a legálisan megvásárolt példány használatát javasoljuk.

Az ingyen vagy nagyon olcsón kínált szolgáltatások

A szolgáltatások minden eseteben pénzbe kerülnek. Az ingyen, vagy mélyen a piaci ár alatt ajánlott szolgáltatások esetén mindig tegyük fel a kérdést, hogy ez a szolgáltatónak miért éri meg! Ha erre a kérdésre nem találunk megnyugtató választ, hagyjuk a dolgot annyiban, mivel valószínű, hogy átverésről van szó.

Ingyenes programok

Egy program elkészítése időbe, pénzbe kerül, ennek ellenére vannak programok, amelyeket ingyenesen kínálnak. Ennek több oka lehet:

  • Az ingyenes kiadás egy korlátozott szolgáltatásokkal, vagy időkorláttal rendelkező verzió.
  • A shareware kiadás, olyan program, amelyet ingyenesen ki lehet próbálni, terjeszteni, használni azonban csak megvásárlás után szabad. Ennek a típusnak a képviselője a TotalCommander.
  • Az ADware olyan program, ahol a  fejlesztést a program használata közben (előtt, vagy után) megjelenő reklámokból finanszírozzák.
  • A programhoz a támogatás pénzbe kerül.

Ingyenes programból csak régóta piacon lévő jó hírű programot szabad használni, mivel előfordul, hogy egy vírusirtóként letölthető program maga a vírus, a Daemon Tools ingyenes verziója pedig jelentést készít, hogy milyen célra használják.

Folytatása következik.

Kapcsolódó oldalak