Ha táblázatkezelésről van szó a legtöbbünknek elsőként az Excel jut eszébe, holott messze nem az egyetlen eszköz.

A LibreOffice/OpenOffice Calc egy hasonlóan jól használható eszköz.

A Quattro Pro az egyik legkorábbi táblázatkezelő, amelyet eredetileg a Borland 1 fejlesztett ki, manapság a WordPerfect suite részeként .

A Lotus 1-2-3 az IBM DOS alapú táblázatkezelője volt, amelyet kiadtak Windows. OS/2 és Mac OS platformra is. ma már csak történelmi jelentősége van.

A Gnumeric egy szabadon használható táblázatkezelő, elsősorban Linux/Unix rendszerekre, bár létezik Windows verzió is

Ez a kis áttekintés is mutatja, hogy a táblázatkezeléshez nem az Excel az egyetlen járható út.

A GNUMeric
Még a GNUMeric is impozáns mennyiségű beépített függvénnyel rendelkezik

Az, hogy mikor használunk táblázatkezelőt illetve táblázatkezelőt esetleg adatbázis kezelőt azt mindig az adott feladat alapján mindenkik maga dönti el. A Word és az Open/LibreOffice Write is tartalmaz alapvető táblázatkezelési lehetőségeket, azonban általában célszerűbb a táblázatokat táblázatkezelőben elkészíteni és szükség esetén a dokumentumba beilleszteni.

A táblázatkezelőnek akkor vannak előnyei egy egyszerű szövegszerkesztőhöz képest, ha a a táblázatba írt adatok között műveleteket is végzünk, vagy grafikont esetleg kimutatást készítünk belőlük.

A kimutatásokhoz minden programban impozáns mennyiségű függvény áll rendelkezésre, az egyszerű négy alapművelettől az összetett statisztikai naptári és rengeteg egyéb kategóriában.

Összeg számítása
Ha a beírt értékek összegét szeretnénk kiszámolni egyszerűen a piktogramra kattintva

Természetesen, ha arra van szükségünk akár átlagot, vagy mediant (esetleg bármi mást) is számíthatunk, ha a beviteli sáv melletti = jelre kattintunk, majd az Fx ikonra a függvény varázslóhoz jutunk (A GNUmeric esetén ). Ez felajánlja az ismert függvényeket (mint említettük, ezek száma nem kicsi), amelyek akár egymásba is ágyazhatunk, vagy műveleteket végezhetünk velük.

A Függvény varázsló
A Függvény varázsló

Ezeknek a függvényeknek a segítségével a meglévő adatokból tetszőleges számításokat végezhetünk. Ez már csak azért sem túlzás, mert (definíció szerint) minden számítás visszavezethető a 4 alapműveletre.

Kapcsolódó cikkek

Notes:

  1. A Borland elsősotban a Pascal fejlesztőkörnyezetéről ismert, amely a Free Pascal-t ihlette.