A gyakran használt írásképek
Munkaállomás | Office | Szoftver

A betütípusokról

Az irodai betűtípusok
A betűtípusok csoportosítása

A dokumentumaink megjelenését alapvetően meghatározza a választott betűtípus. A betűtípusokat természetesen rengeteg szempont szerint csoportosíthatjuk, az ábrán szemléltetünk egy pár szempontot.

A talpas betűk vezetik az olvasó szemét, ezért folyószövegek olvasásakor kényelmesebb olvasni, mint az elegáns kinézetű talpatlan betűkkel írott szöveget. Ezért a könyvekben, újságokban ezek az elterjedtebbek.

Online publikálásnál meg lehet fontolni a talpatlan betűtípusok használatát. Az állandó vonalvastagságú talpatlan betűket nevezik groteszknek.

A fix szélességű szövegek táblázatok készítésénél, illetve különleges jelentéssel használva tehetnek jó szolgálatot, illetve folyó szövegként archaikus (írógépszerű) kinézetet adnak a dokumentumnak.

Egy példa a fix szélességű betűk használatára:

Egy táblázat arányos betűtípussal:

wwwww iiiii
iiiii wwwww

Ugyan ez fix szélességű betűtípussal:

wwwww iiiii
iiiii wwwww

A táblázatok készítésekor, illetve például a számítógéppel való kommunikáció jelzéséhez érdemes rögzített szélességű betűk használata:

“A telepítéshez írjuk be: apt-get install foo
ugyan akkor a dokumentum hangulatának jelzésére is jó lehet:

-Medve gondolta Stirlic
-Stirlic gondolta medve
-Legközelebb hozok magammal pisztolyt gondolta Stirlic
-Legközelebb ??? gondolta a medve

(Aki ismeri a sorozatot érti, gyakran jelentek meg a cselekményt megszakító gépelt szövegek)

A gyakran használt írásképek
Egy adott betűkészleten belül több írásképet használhatunk

Egy egy betűtípuson belül többféle írásképet használhatunk. Ezek a normál, félkövér, dőlt, aláhúzott szinte mindig rendelkezésre áll, egyes szövegszerkesztők további lehetőségeket is biztosítanak. Ezeket a lehetőségeket a folyószövegen belüli kiemelésre, hangsúlyozásra lehet használni:

“Az Internetexplorer a Microsoft böngészője. Az egyetlen olyan amelyben az activeX vezérlők natív módon használhatóak”

Egy dokumentumon belül több betűtípust is használhatunk, arra azonban érdemes odafigyelni, hogy a választott betűtípusok kellően elüssenek egymástól, de harmonikus összképet biztosítsanak. Ezt a bonyolultan megfogalmazott követelményt egyszerű érzékszervi vizsgálattal ellenőrizhetjük. Nézzük meg, hogy a dokumentum a választott beállításokkal jól néz-e ki. Ha igen, akkor a feltételt teljesítettük.

Az évek során összegyűlt tapasztalatok alapján a következő szabályokkal tudjuk segíteni a választást:

Egy dokumentumon belül legfeljebb három betűtípust használjunk:

  • Egy talpasat
  • Egy talpatlant
  • Egy írógép szerűt

Ha a folyó szöveghez talpasat használunk, akkor a címekhez talpatlant vagy fordítva. A folyó szöveghez általában az arányos betűképek a kellemesen olvashatóak.

A dekorációs célú betűtípusokat címként vagy iniciáléként használhatjuk olyan dokumentumoknál, ahol a kinézet fontosabb, mint a könnyű olvashatóság.

Dekoratív iniciálé

 Az itt leírt szabályok nem kőbevésettek, csak segítenek eligazodni a fontválasztás labirintusában. Megfelelő körültekintéssel sokkal több betűtípus is használható, illetve egy betűtípus variálásával is készíthetőek gyönyörű dokumentumok.

A hozzáértők szerint legszebb betűtípusok a postscript fontok, a Windowsba azonban a TrueTypeFont támogatás van beépítve. Ezek kiadványszerkesztéshez nem elfogadottak, azonban az irodai gyakorlatban a különbség nem látszik.

Amennyiben a számítógépünkön található betűkészletek között nem találunk olyat, ami megnyerné a tetszésünket, rengeteg megvásárolható és ingyenesen letölthető betűtípus áll rendelkezésünkre. Például innen.

A technikai érdeklődésű olvasóknak megemlítem, hogy a TrueTypeFont-ok Linux alatt is használhatóak, így az ott kezelt dokumentumok pontosan úgy nézhetnek ki, mint a Windows alatt szerkesztettek.

Kapcsolódó cikkek