A black phone egy bizalmas kommunikációra kifejlesztett, a tervek szerint a közeljövőben forgalomba kerülő készülék.

Blackphone
Fekete telefonok

A Silent Circle és a Geeksphone bejelentette, hogy létrehozott egy svájci közös vállalatot, amelyet egy elsősorban bizalmasságot tartja szem előtt.

Amíg a készüléket nem forgalmazzák, nézzük meg milyen eszközök állanak rendelkezésünkre a bizalmas telefonáláshoz.

Amit mobiltelefon esetén biztos, hogy nem tudunk elrejteni:

  • A készülék földrajzi pozícióját
  • A kommunikáció tényét

A RedPhone titkosított beszélgetéseket tesz lehetővé a hívó és a hívott fél között, az Internet adatforgalom terhére. A program előnye, hogy nyílt forráskódú, ezért ha valaki hibát talál benne, nagyobb eséllyel kerül kijavításra, mint a zárt forráskód esetén. A program az adatfolyamot a két készülék között titkosítva továbbítja, ezért annak tartalma (belátható munkával) nem visszafejthető, azonban a beszélgetés ténye nem marad titokban.

A program nagy előnye, hogy a használata a lehető legjobban megegyezik a hagyományos telefonhívással, a felhasználókat a telefonszámuk szerint tartja nyilván és használható a telefon címjegyzéke.

A TextSecure alkalmazás az SMS és MMS üzenetek tartalmát titkosítja, a használata egyszerű és csak ott tér el az egyszerű SMS és MMS küldéstől, ahol a plusz szolgáltatások miatt muszáj. Az üzeneteket lokálisan is titkosítva tárolja,  ezért az elveszett, ellopott telefonon tárolt üzenetek is biztonságban vannak.

A fent eszközökkel egy tetszőleges okostelefon segítségével viszonylag bizalmas kommunikációt folytathatunk. Ha az itt felsorolt eszközöket pédául a TOR vagy VPN rendszerekkel együtt használjuk a rendszer biztonsági foka emelhető.

 

Hasonló cikkek