Biztonság | Mobil eszközök | Szoftver | Tanácsok | VoiceOverIp

Bizalmas kommunikáció

Gyakran előfordul (különösen nagy irodaházakban) hogy több cég közös internetkapcsolatot, vagy telefonközpontot használ. ilyenkor a bizalmas kommunikáció némi odafigyelést igényelhet.

A demokrácia és a szabadság fellegvárárénak tartott Egyesült Államokban minden telefonhívást lehallgatnak.

A cikk célja annak körüljárása, hogy miképpen lehet ilyen körülmények között bizalmas beszélgetéseket folytatni.
A különböző VPN szolgáltatókról két korábbi (Névtelenül a Neten, Névtelenül a Neten 2) cikkünkben volt szó. A VPN szolgáltatók igénybevételével a kommunikáció a saját eszközről (mobiltelefon, PC, tablet) titkosítva jut el a VPN másik  végéig. A Skype, Viber, Signal és a hasonló programok az internetkapcsolatot használva biztosítanak a telefonhoz hasonló, illetve azon túlmutató szolgáltatásokat (szóbeli beszélgetés, üzenetküldés, video telefonálás, kép- fájl küldés).

Az eszközöket összeszedtük, építsük fel a rendszert:

A VPN-szolgáltatók közül a fizetős HideMyAss a hangátvitelhez is megfelelő szolgáltatást nyújt, az éves díja kb. 79$, azonban sajnos csak angol nyelven érhető el. Ettől azonban nem kell megijedni, elég a telepítés idejére szükség szerint igénybe venni egy angol nyelvet jól beszélő ismerős segítségét.  A fentebb felsorolt kommunikációs programok ingyenesen használhatóak egymás közötti beszélgetésre.

A HideMyAss kliensprogramja az összes fontosabb operációs rendszerre (Windows, OsX, Android, DDWRT) elérhető.

A telepítés után a Country selection részben válasszunk ki egy európai országot, innentől kezdve, ha a HideMyAss aktív, a kívülállónak úgy tűnik, mintha abban az országban használnánk az internetet.

A HideMyAss kliens, tartalmaz további biztonsági beállításokat, amelyek kezelésében szívesen nyújtunk segítséget.

A HideMyAss kliens elindítása után el lehet indítani a választott beszélgetős programot és élvezni a beszélgetést.

Amennyiben a beszélgetőpartner is hasonló elővigyázatosságok használatával él, „külső szemlélő” számára a beszélgetés ténye is nehezen felderíthető.

Természetesen a minden kommunikációnál (ideértve a titkosítottakat is) akkor járunk el helyesen, ha feltételezzük, hogy harmadik fél képes belehallgatni.

FRISSÍTÉS

Természetesen amennyiben a chat (írott) kommunikáció elegendő az ingyenes szolgáltatók is megfelelő paramétereket biztosítanak. Ennek az ára, az, hogy az elérhető

  • sávszélesség
  • adatforgalom
  • a VPN kapcsolat ideje

korlátozott.

Ilyen szolgáltatók (találomra választva):

  • VPNbook  (proxy szolgáltatást is nyújt)
  • TorVPN magyar VPN szolgáltató

Az OpenVPN protokollt biztonságosabbnak tartják, mint a Windowsba beépített pptp és L2TP protokollokat. Amennyiben nem az operációs rendszerbe épített klienst használjuk a csatlakozásához, mindenképpen a gyártó oldaláról töltsük le azt. Azok a VPN kliensek, amit a VPN szolgáltató oldaláról lehet letölteni gyakran kém, vagy reklámpumpáló (adware) szolgáltatással is el van látva.

Az online kommunikáció során ne felejtsük el a régi szlogent: „Nem telefontéma”

Kapcsolódó cikkek