A GNUnet logója
Egyéb kategória

Az Internetes lábnyomról 4

Mások Internetes lábnyomát a saját céljainkra fordíthatjuk minimális energia befektetéssel. Ehhez például  Google  eszközeinek segítségét vehetjük igénybe.

Tételezzük fel, hogy egy cég megkeres, hogy ők egy 1850 óta stabilan működő cég, és javasolják, hogy fektessek be BitCoinba, mert annak 1910 óta folyamatosan emelkedik az árfolyama a főbb valutákhoz képest.

A cég és a termék nevével egy általános keresés eredménye jó általános tájékoztatást adhat. a keresést célszerű a Google ,Bing és  DuckDuckGo keresővel is elvégezni. (A fórumok, cikkek segíthetnek a véleményalkotásban)

Egy gyors keresés a Google finance segítségével ehhez képest kicsit eltérő képet mutat.A BitCoin USD-ben mért árfolyama (jobbra).

A google trends megmutatja hogyan változtak az adott kulcsszóra történő keresések(konkrét számokat nem ad meg csak arányokat).

Ebből látható, hogy 2011 előtt erre a szóra értékelhető számú keresés nem történt. (fura is lett volna, hiszen akkortájt találták ki) Abból, hogy korábban nem történt jelentős számú keresés feltételezhetjük, hogy az ajánlat komolytalan. (senkit nem akarok megsérteni ezért nem használtam valós cég és termék neveket)

Természetesen a cég alapadatait is lehet ellenőrizni, például az Opten Kft. oldalán. (itt példaként a Google Kft. adatai szerepelnek)

Gyakran előfordul, hogy egy képről jó lenne eldönteni, hogy valóban azt ábrázolja, ami/aki alá van írva. Erre a problémára az összes böngészőhöz ingyenesen telepíthető Search by Image for Google bővítmény ad segítséget.

Ha ezt feltelepítjük, akkor a böngészőben egy képre jobb gombbal kattintva megjelenik a Search Image on Google menüpont. Ennek segítségével a kép többi példányát megkereshetjük az Interneten.

Ha a jobb oldali képet egy társkereső oldalon Gipsz Jakab oldalán találjuk, bizony egy pillanat alatt megvizsgáljuk a képet és máris van okunk kételkedni…

Természetesen ezek csak ízelítők, itt is a logika és a józan ész a legnagyobb szövetségesünk.

 

Kapcsolódó oldalak