Biztonságos áramellátás
Biztonság | Internet | Mobil eszközök | Munkaállomás | Szerver | Szoftver | Tanácsok

Mentési (Backup) rend választása

A mentési rendszerek ismertetésénél igyekszem az összes szokásos rendszert ismertetni. A mentési rendszerek ismertetésénél s szakmában szokásos módon az angol megnevezést használom.

A mentési rend

Nincs mentés

A legalapvetőbb stratégia. Amennyiben tudatos választás akár korrekt is lehet.

Az adatokról nem készül mentés, meghibásodás, hibás adatkezelés esetén az adatok véglegesen elvesznek. Ilyen eset lehet, például a táblagépek adattartalma, amelyet PC-ről másoltunk fel. A táblagép eévesztése esetén az adatok a PC-n megtalálhatóak.

Full backup (teljes mentés)

Minden alkalommal minden adatot mentünk. A visszaállításhoz csak egy mentett generáció szükséges. A legtöbb helyet foglaló, azonban egyszerű mentési rendszer. Az összes többi mentési rend alapja.

Ha minden alkalommal teljes mentést végzünk az utolsó sikeres mentésből a teljes mentett adatmennyiség visszaállítható. A legnagyobb technikai ráfordítást igényli, azonban az adatok visszaállítása ennél a módszernél a legegyszerűbb, ami egy adatvesztés utáni stresszes, időhiányos szituációban nagy előny lehet.

 Differential backup (különbségi mentés)

Az utolsó teljes mentés óta változott összes adatot menti.

A módszer lényege, hogy rendszeresen végzünk teljes mentést (full backup), és két teljes mentés között az utolsó teljes mentés óta változott adatok kerülnek mentére.

A mentés jelentősen kevesebb tárolóhelyet  (és időt) igényel, mintha mindig teljes mentést végeznénk az adatok visszaállításához azonban két adathordozóra van szükség: Az utolsó teljes és az utolsó különbözeti mentést tartalmazóra.

A két teljes mentés között a különbözeti mentés mérete folyamatosan nő, ahogy egyre több adat megváltozik.

Incremental backup (növekményes mentés)

A különbségi mentés esetén mindig az utolsó mentés óta történt változásokat mentjük. Az adatok visszaállításához az utolsó teljes mentésre és az azóta keletkezett összes adathordozóra szükség van.

A teljes mentés után mindig csak az utolsó mentés óta történt változásokat mentjük, ezzel elejét vesszük annak, hogy egy-egy mentés mérete illetve időigénye nagyon megnőjön, azonban a visszaállításhoz szükség van az utolsó teljes mentére, valamint az azóta elkészült összes mentésre. Ezért egy esetleges visszaállítás elhúzódhat (bár megfelelő szervezéssel ez megelőzhető), és egy adathordozó sérülése a teljes folyamatot megakasztatja.

Folyamatos védelem

Minden változást pár másodperc késéssel egy szerverre, vagy külső adathordozóra ment. Sok szempontból a legalaposabb mentési eljárás, azonban jelentős sávszélességet és tárolókapacitás igényel.

 Kapcsolódó cikkek

A mentési adathordozó kiválasztása

Adatokra leselkedő veszélyek