Egy táblázatban az adatok megfelelő elrendezése már vezeti az ember szemét arra vonatkozóan, hogy mit szeretnénk elmondani. A formázás alapegysége a cella. Ez igaz a Calc, excel és a GNUMeric esetében is.

A LibreOffice Calc-ba begépelt nyers adatok
1. Ábra
Látszik, hogy begépeltem az adatokat, és beillesztettem a képletet az összegzéshez.

Jelöljük ki a cellát/cellákat és jobb gomb és a menüből válasszuk ki a cellaformázást (GNUMeric esetén Format 4 cells ). Sajnos már itt látszik, hogy a GNUMeric magyar fordítása közel sem teljes. Használatát csak azoknak tudjuk ajánlani, akit ez nem zavar.

A GNUMeric előnye a másik két konkurensével szemben a jóval kisebb méret és a nagyon gyors működés.

A bemutatást a LibreOffice Calc-al folytatom, de ahol eltérés van, ott mutatom az Excel-t is. (ezen a szinten sok eltérés nincs).

Az első példa, amit feldolgozunk, hogy adjuk össze:

1,1111
11,111
111,11
1111,1
11111
Az eredmény nem meglepő módon: 12345,4321

A számok formázása LibreOffice
2. Ábra
A szám formátum megjelenítési beállításai.

Az 1. ábrán látszik, hogy az íráskép  eléggé nehezen értelmezhető. Az alap beállítás nem igazán segíti a táblázat megértését. A fent már említett módon kijelöljük a területet és az egér jobb gomb menüjében a cellák formázása lehetőséget választjuk. Ekkor a 2. ábra szerinti menüt kapjuk. A táblázatkezelőknél megszokott módon itt is a bőség zavara fogad.

A Kategória oszlopban azonnal 10 lehetőség közül választhatunk (Az Excel esetében 12)

  1. Egyéni
  2. Szám
  3. Százalék
  4. Pénznem
  5. dátum (Ez vajon miért kisbetűs, ha a többi nagy?)
  6. Idő
  7. Tudományos
  8. tört_nevező
  9. Logikai érték
  10. Szöveg
A formázott táblázat
A formázás után egy ilyen egyszerű táblázat is jobban olvasható

A formátum és a beállítások mezőben az adott formátumcsaládhoz tartozó beállítási lehetőségek jelennek meg. Az a tapasztalat, hogy a nagyon gyakran használt formátumokhoz az ember úgy is megtanulja a formátumkódokat. Ezekkel a kódokkal pár gombnyomással meg lehet adni a kért formátumot, sőt olyan formátumokat is be lehet állítani, ami a menürendszerből nem elérhető.

Az adott feladat a „szám” formátumok használatát indokolja. A beállítások eléggé magukért beszélnek. A legfontosabb a tizedesjegyek száma illetve a vezető nullák.

Tételezzük fel, hogy a táblázat Euróban felírt pénzösszegeket tartalmaz. A tizedes jegyek számát ezért állítsuk 2-re. Ha a negatív értékek kiemelt fontosságúak, akkor érdemes lehet a Negatív számok pirossal négyzetbe is pipát tenni.

Az ezres elválasztó bepipálásával a sokjegyű számok könnyebben olvashatóvá vállnak.

Kapcsolódó cikkek

2016-02-23