putty ablak
Egyéb kategória

SSH

A UNIX rendszereknél már a tervezéskor szempont volt, hogy távolról elérhetőek legyenek a szerverek. A biztonságot eleinte a terminálokhoz való hozzáférés korlátozásával biztosították. A hálózatok méretének növekedése azonban ezt a megoldást elavulttá tette.

putty ablak
Egy ssh ablak (putty) Windows alatt

rsh

Az rsh program az rlogin csomag része, amelyet a BSD alapú Unix rendszerek 1983 óta tartalmaznak. Az rsh-t azóta a legtöbb Unix és Linux rendszerre meghonosították (portolták).

A felhasználót felhasználónév/jelszó párossal azonosítja, majd a kívánt utasítást továbbítja a „távoli” szervernek.

A kapcsolat nem titkosított, tehát egy passzív megfigyelő is érzékeny adatokat tudhat meg a távoli rendszerről.

Használata a korszerű rendszereken csak kiegészítő biztonsági intézkedések mellet javasolt.

ssh

Az ssh az rsh biztonsági továbbfejlesztésének tekinthető. A legfontosabb újítása, hogy bevezette a titkosított és adat integritás ellenőrzéssel kiegészített adatátvitel.

Az adatintegritás ellenőrzése elvi hibát tartalmaz, ennek ellenére az adott feladatra megfelel.

Többféle azonosítási technikát, illetve azok kombinációját teszi lehetővé.

Az alap a felhasználónév/jelszó alapú azonosítás. Ez az rsh-nál is használt, jól ismert módszer, azonban az adatok továbbítása itt már titkosítva történik, így a támadónak nem áll rendelkezésre olvasható formátumban sem az azonosítási adatok, sem a munkamenet adatai.

Kétkulcsos azonosítás (public key authentication). Ebben az esetben nem szükséges a jelszót beírni (vagy scriptben szerepeltetni), hanem a felhasználó a saját titkos kulcsával azonosítja magát, így szkriptből is a biztonsági protokollok megsértése nélkül lehet a távoli számítógépen programot futtatni.

Az ssh-t az összes fontosabb operációs rendszerre kiadták, így például Linuxra, Windowsra, OS X-re, Solarisra

Az ssh köré az évek során egészen komoly szolgáltatás rendszer épült ki, amely rugalmasan bővíthető:

  • scp:Egy az ftp-hez hasonló fájl átviteli protokoll, amely az adatokat titkosítva és integritás ellenőrzéssel továbbítja
  • tuneling:Egy egy port forgalmát titkosítja, ezzel az eredetileg nem titkosított protokollok is biztonságosabbá tehetőek.
  • VPN kapcsolat: Az OpenVPN-hez hasonló biztonságú VPN alakítható ki segítségével
  • SSHFS:Az ssh szerveren keresztül megvalósított fájlmegosztás titkosított adatforgalommal
  • rsync:Az rsync gyakran ssh-n keresztül valósítja meg az adatátvitelt

Az SSH különböző megvalósításaiban többször találtak biztonsági kockázatot (amelyek mindig javításra kerültek), ezért a rendszeres frissítések mellet a beállításokat érdemes folyamatosa felülvizsgálni és mindig az „elfogadható legszigorúbb” beállításokat használni. Mint általában, itt is erősen ajánlott a root (admin, rendszergazda, administrator, toor) felhasználók közvetlen bejelentkezésének tiltása. Ha adminisztátori jogkora van szükség bátran használjuk a sudo (su, RunAs) parancsokat.

Ha az ssh-t a többi biztonsági rendszerrel együtt (például tűzfal) használjuk, akkor nagymértékben hozzájárulhat a hálózatunk biztonságához.

Hasznos linkek

Putty Windowsos ssh terminál

FreeSSHd Ingyenes ssh szerver Windows-hoz

Kapcsolódó cikkek