Internet | Mobil eszközök | Szoftver | Tanácsok | TOR

Milyen programokat telepítsünk mobileszközünkre?

Minden nagy hírportál kütyüs melléklete rendszeresen jelentet meg ilyen témájú cikket mi sem szeretnénk kilógni a sorból, ezért a saját listánkat is közzétesszük.

A lista többé kevésbé szubjektív, ezért mindenkinek a saját döntése, hogy mit telepít.

Víruskereső

Sajnos a vírusfejlesztések súlypontja áttevődött a mobil eszközökre, ezért a vírusirtó programok telepítését épp úgy nem lehet megúszni, mint asztali gépeknél. Arról nem is beszélve, hogy emelt díjas hívások (vagy SMS-ek) indításával igen jelentős anyagi kárt is okozhatnak.

Mi a Lookout vagy Avast antivírust ajánljuk. Mind a kettő alkalmas az elveszett mobil megtalálására is. Az alap védelem mindkét terméknél ingyenes, de lehetőség további modulok megvásárlására.

A PDF és Office dokumentumok

A PDF dokumentumok megjelenítésére a leg kézenfekvőbb megoldás az Adobe Reader

Az Office dokumentumok megtekintésére a Microsoft Office Mobile vagy a Kingsoft  Mobile Office programokat javasoljuk.

Navigáció

Manapság elvárható, hogy a navigáció a forgalmi viszonyokat is vegye figyelembe az útvonaltervezésnél,  Manapság az alap navigáció a Google Maps, ami a legtöbb készüléken gyárilag telepítve van.
A Waze  a kollektív bölcsesség elvét alkalmazva részletes információt szolgáltat a körülöttünk lévő forgalmi helyzetről. Hátránya, hogy a kis forgalmú utakon nem tud elegendő információt gyűjteni, azonban éppen a legnagyobb forgalmú helyeken (ahol ezek az információk a legfontosabbak) tud pontos és percrekész lenni

A sygic navigáció megvásárolható,  térképekkel külföldön is magas adathasználati díj nélkül lehet vele navigálni. Rengeteg hasznos lehetőséggel, mint például a sebességmérő kamerák pozíciójának, torlódások, sebességtúllépések jelzése. Igaz ezek egy részéhez Internetkapcsolat szükséges.

Böngészés

kryptonAmennyiben a mobileszközünket nyilvános helyeken is használjuk, a Krypton Anonymous Browser segíthet a diszkrét böngészésben. Az alsó sorban a keresősor melletti hagyma alakú vezérlőelemmel aktiválhatjuk a TOR hálózatot, így a böngészésünk tartalma rejtve marad a kíváncsi szemek előtt. A TOR hálózat használata ugyan nagy mértékben lassítja a böngészést, azonban az ismert legbiztonságosabb anonim böngészést lehetővé tevő rendszer. Ugyan a titkosszolgálatok meg tudják törni, azonban nem ismert olyan módszer, amelyet magánszemélyek vagy profitorientált cégek is használni tudnának.

A reklámblokkolás sajnos fizetős szolgáltatás.

Az alapértelmezett Chrome és a népszerű Firefox böngészőre is telepíthető az Adblock-Plus reklámblokkoló, amely azon kívül, hogy a bosszantó reklámok számát csökkent a mobil adatforgalomra is jó hatással van. A HTTPS Everywhere plugin használata minden mobil eszközön futó böngésző esetén erősen ajánlott

Természetesen a sor a végtelenségig folytatható, azonban itt most a cikket befejezem, a kérdések alapján megírom a cikk folytatását.

Kapcsolódó cikkek