A GNUnet logója
Biztonság | Internet | Munkaállomás | Tanácsok

A GNUnet

A GNUnet logójaA GNUnet [/ref] A GNUnet oldala [/ref] egy egyenrangú hálózat, amelynek célja a szólásszabadság kiterjesztése a cenzúra megkerülése. A rendszer teljes mértékben az egyenrangú hálózati technikát használ.

Elsődleges célja, hogy anonimitást és a személyes adatok lehető legteljesebb védelme.

A legtöbb hagyományos megoldás egy megbízhatónak tekinthető szolgáltatót vagy szolgáltatást használ (például az elektronikus aláírások kibocsájtóját), ezek azonban előbb-utóbb kompromittálódnak (megbekkelik őket, vagy valamelyik munkatársuk hibázik) , az internet nagy szolgáltatókon keresztül jut el a felhasználókhoz és bőven van lehetőség a tartalom korlátozására, illetve a tartalomszolgáltatók érdekeltek abban, hogy a nagy hirdetőkkel és az aktuális  hatalommal ne kerüljenek összetűzésbe, ami a formális cenzúra nélkül is biztosítja egyes tartalmak perifériára szorítását vagy elhallgatását.

A GNUnet-en belül névtelenül lehet dokumentumokat és egyéb fájlokat megosztani, illetve szintén névtelenül megtekinteni azokat. Az erős titkosítási technikák biztosítják, hogy minkét fél kilétére jótékony homály boruljon.

A program elérhető forráskód, Linux (BSD) bináris illetve platformfüggetlen JAVA formában is.

 

Hasonló cikkek