A kész táblázat
Munkaállomás | Office | Szoftver | Tanácsok

A táblázatkezelés alapjai 4 (feltételes formázás)

Az előző részben áttekintettük a formázás alapjait. Egy táblázatkezelő esetében természetesen nem lenne teljes értékű, ha nem rendelhetnénk a különböző értékekhez eltérő formázásokat. Ez azt jelenti, hogy a táblázatban a formázás (a gyakorlatban a leggyakrabban a betűszín vagy a háttérszín) automatikusan, előre meghatározott szabályok szerint a cellában szereplő érték szerint változik (ez akkor is igaz, ha az értéket valamilyen számítással állítjuk elő).

Ezúttal az eltérő formázásra vonatkozó stratégiák miatt a LibreOffice Calc és az Excel esetén a szolgáltatás használata kismértékben eltér.

Feltételes formázás LibreOffice Calc-ban

A LibreOffice/OpenOffice stíkusikra vonatkozó stratégiájából kiindulva a feltételes formázáshoz használt stílusokat állítjuk be.

Calc új stílus
A LibreOffice Calc új stílus párbeszédablaka

A Formátum/Stílusok és formázás menüpontban tudjuk beállítani a cellák kinézetét. A példánk kedvéért most 3 stílust fogunk beállítani a zöld sárga és piros nevűeket. A példa táblázatban a táblázat háttérszíneket állítjuk, de bármely stíluselemet módosíthatjuk (betűtípus, íráskép, betűszín…).

A Formátum/Stílusok és formázás ablak egy szabad felületére jobb gombbal kattintva válasszuk az Új menüpontot.

A Név sorban a Névtelen 1 értéket javítsuk ki például zöldre. A háttér fülön pedig válasszunk ki egy szimpatikus zöld háttérszínt. Természetesen bármely stíluselemet módosíthatjuk, a példában azonban csak egy jellemzőt változtatunk meg.

Feltételes formázás kisebb, mint nulla
Ha kész vannak a stílusok elsőre a kisebb, mint nulla szabályt hozzuk létre, ezzel biztosítjuk, hogy az “átlag alatt” szabály előtt hajtódjon végre

Hozzunk még létre két stílust a két további színnel. (piros és sárga néven fogjuk használni)

Egy oszlopot feltöltöttem véletlenszerű adatokkal a következő függvény segítségével:=VÉL()*100-20
Ahol a vél() függvény és 1 közötti véletlen számokat állít elő. (ez a függvénynév egy érdekes magyarosítási próbálkozás).

Ha feltételezzük, hogy a cellában található értékek egy vállalkozás adott időszakra érvényes eredményét jelzik.

  • Az átlag feletti értékeket jelöljük zölddel
  • Az átlag alattit sárgával
  • A negatív értékeket pedig pirossal

Jelöljük ki a formázandó tartományt.

A Formázás/Feltételes formázás/Feltétel... menüpontban tudjuk a feltételeket és a stílusokat összerendelni.

Feltételes formázás Átlag fölött
Az átlag fölött szabályt a már megismert módon hozhatjuk létre

Egy cellatartományhoz több szabályt lehet létrehozni. A rendszer a létrehozás sorrendjében megy végig a szabályokon és az első olyan szabálynál abbahagyja a feldolgozást, amely az adott cellára igaz. Ez lehetővé teszi azt, hogy egymást átfedő tartományokat adjunk meg, és a szabályok sorrendjével szabályozhatjuk, hogy mikor, melyik szabály legyen érvényes. Ha ez túl komplikáltnak tűnik, a példa után biztosan nem lesz az.

Hozzuk létre az első szabályt:
A feltételt a legördülők segítségévél állíthatjuk össze:
< cella értéke> < vagy egyenlő> 0
Ezzel a 0 és negatív értékű cellákat jelöltük meg. Az alkalmazandó stílusnak válasszuk a pirosat

A zöld stílus beállításáról már csak egy képernyőképet teszek ki.

Az átlag alatt feltétel azt jelenti, hogy a kijelölt cellák átlagához hasonlítja az adott cella értékét, aszerint állítja a stílust.

A kész táblázat
A megbeszélt szabályokkal így néz ki a táblázat

Kérdés: Mi lesz az eredmény , ha a sárga stílushoz az “átlag alatt” vagy az “átlag alatt vagy azzal egyenlő” szabályt állítjuk be (A megoldásokat Facebook komplimentekben várom).

A leírt módon egy igen színes és szuggesztív táblázatot kaptunk. Az első ránézésre azonban nyilvánvaló, hogy a sárga sín megválasztása nem volt szerencsés. Próbáljunk a Stílusok és formázás menűpontban “sárga” stílusnak egy másik színt választani. Látni fogjuk, hogy egy helyen módosítva a színt, mindenhol, ahol az adott stílust használtuk a szín meg fog változni.

A Microsoft Office Excel feltételes formázási lehetőségeit a következő részben ismertetem.

 

Kapcsolódó cikkek