A TOR használata

TOR biztonsági rendszer

A sorozat előző részében vázlatosan ismertettük a TOR rendszer működését. Most a telepítését és használatét ismertetjük.
oi
A programot innen lehet letölteni. A telepítő létrehoz egy Tor Browser nevű mappát, amelyben egy Start Tor Browser.exe programot találunk. Ennek elindítása után egy speciálisan beállított firefox böngésző indul el. A beállító ablak valószínű a böngésző ablak mögött találjuk.

A TOR beállító ablaka
A TOR beállító ablaka

A Settings-re kattintva bejön a beállítási ablak:

Nyelv beállítása
Először a nyelvet állítjuk be

Itt a nyelvet magyarra állítottuk, mivel errefelé ez az általánosan használt, de a nyelvek széles választéka  áll rendelkezésre.

A beállítások között a legfontosabb a megosztás fejezet gondos beállítása:

Megosztás beállítások a TOR-ban
A megosztás beállítása

Az alap beállítás a Csak kliens indítása ilyenkor a TOR hálózat előnyeit élvezhetjük, de a rendszer működéséhez nem járulunk hozzá.

A következő lehetőség a A forgalom TOR hálózaton belüli megosztása (nem kilépő-elosztó). Ilyenkor a TOR hálózaton belüli forgalomban részt veszünk, azonban miden adatforgalom amely rajtunk keresztülmegy titkosított és hiányos. Ha az Internetes sávszélességünk megengedi célszerű ezt a lehetőséget választani, mivel ilyenkor anélkül segítünk másoknak, hogy abból nekünk hátrányunk lenne.

A többi beállítást csak azoknak ajánljuk, akik fel tudjuk mérni annak hajtatásait, mivel a kilépő-elosztók (exitnode) az információt már titkosítatlanul, a saját nevükben küldik ki az internetre.

Innentől a TorBrowser ablakában biztonságosan böngészhetünk.

Azon szolgáltatások igénybe vétele azonban, amelyek a földrajzi helyzetünket is ellenörzi belépéskor (Gmail,Facebook) használata a TOR hálózaton keresztül nehézkes, azonban nem is célszerű, hiszen ezek a szolgáltatások amúgy is felfednék az inkognitónkat.

E-mail céljára létezik az TorMail, a TOR rendszeren belül (Sajnos mostanában a működése esetleges), amellyel a névtelenségünket megőrizve levelezhetünk a nagyvilággal. (A sorozat következő része erről fog szólni)

Kapcsolódó cikkek