Lehallgatták a telefonokat
Piros telefon
Minden telefonbeszélgetés lehallgatható
A kép forrása:Wikipédia

Mostanában az Interneten rengeteg cikk   1  2  jelenik meg, amely azt taglalja, hogy az USA titkosszolgálatai lehallgatják/lehallgatták európai politikusok, illetve egyéb fontos emberek telefonbeszélgetéseit.

Természetesen a hírek igazság tartalmát megfelelő kritikával kell kezelni, hiszen a titkosszolgálatok egyik eszköze a megtévesztés, félrevezetés, azt azonban kijelenthetjük, hogy amennyiben az európai vezető politikusok tevékenységét nem figyelte meg az NSA, akkor rosszul végezte a munkáját.

A telefon azonban kezdetektől nem volt alkalmas bizalmas megbeszélések nyílt megtartására, hiszen a kezdetekben a telefonközpontos kisasszony bármikor belehallgathatott/beleszólhatott a beszélgetésekbe, később az analóg telefonvonalat akár a központban, illetve a telefonvonal megcsapolásával annak teljes hossza mentén rá lehetett csatlakozni a telefonvonalra és lehallgatni azt.

A pont-pont (segélykérő, katonai) telefonvonalaknál a vezeték megcsapolásával  bármikor lehallgathatóak voltak.

A korszerű mobiltelefonok (elvileg) nagy biztonságú titkosítást alkalmaznak az adatok továbbítására, a szolgáltatóknak azonban a törvényes előírások szerint lehetővé kell tenni a központokban a kommunikáció lehallgatását. A törvény ehhez komoly feltételeket ír elő, azonban, ha a lehetőség már adott, az ember fantáziája elszabadul…

Egyes oldalakon olyan szoftverekről beszélnek, amelyek lehetővé teszik kikapcsolt mobiltelefon lehallgatókészülékként való használatát. Ebben a formában a dolog „sok kérdést vet fel”, azonban olyan program elképzelhető, amely kikapcsolás helyett egy csendes módba kapcsolja a készüléket, amelyet így szinte észrevétlenül lehet felhívni, és a körülette zajló beszélgetést lehallgatni. Ez a módszer azonban könnyen lebuktatható, ha a készüléket aktív hangfal vagy rádió mellé tesszük, halljuk a mobil adatforgalomra jellemző kattogást.

Röviden összefoglalva (ismét): Ha valamit titokban akarunk tartani, ne telefonon beszéljük meg (Erre van egy szakkifejezés: „Ez nem telefontéma”). Ha ezt az európai vezetők (illetve a stábjuk) nem tudták, alkalmatlanok a feladatukra.

Az Androidos okostelefonokra létezik program, ami a telefonbeszélgetést titkosítja. A program használata felveti a kérdést, hogy a program készítője mennyire az ügyfelek, illetve mennyire a saját érdekeit tartja szem előtt, használata azonban (megfelelő körültekintéssel) meggondolandó lehet, ha az ember mobiltelefonon kénytelen üzleti megbeszélést folytatni.

A virágnyelv használata mindenképpen hatásos és olcsó megoldás lehet. A „Pókerben kihúztam a piros ászra a hetest” akár igaz is lehet, de egy randi megbeszélése a piros ász étteremben 7 órára.

Kapcsolódó cikkek