e-mail | Internet | Szerver | Szoftver | Tanácsok

A levélszemét

Mivel az e-mail küdési költsége nagyon alacsony (szinte nulla) nagyon sok cég marketing lehetőséget lát a kéretlen levelek (spam) küldésében. Ennek a marketing stratégiának az a lényege, hogy rengeteg e-mailt küldenek ki, amelynek túlnyomó többsége olvasatlanul kerül törlésre, de páran várhatóan vásárolni fognak (sokban hasonlít a postaládákba rakott akciós szórólapokhoz).

No Spam logo
A kép forrása Wikipédia

A módszer találati aránya elképzelhetetlenül alacsony, azonban mivel az e-mail küldése nagyon olcsó, még mindig gazdaságos lehet. Hatására a hirdető cég megítélése általában nagymértékben romlik.

A fentiek miatt a tapasztalatok szerint az e-mail forgalom túlnyomó többsége spam.

Ha az ember az e-mail rendszerét elsősorban munkára használja nem engedheti meg magának, hogy a valóban értékes üzeneteit a többször annyi spam közül mazsolázza ki.

Ezekre a problémákra adnak megoldást a különböző spam szűrő programok. Természetesen az MI6 Internet Gateway is tartalmaz spam szűrőket is.

Többféle kereskedelmi és ingyenes szűrő program is létezik:

SpamAssain

A SpamAssassin – ami az APACHE programcsalád tagja – egy Perl-ben írt nyílt forráskódú spam filter, amelyhez bárki készíthet saját szabályokat. Nagyon szabadon konfigurálható, ami nagy előny de tapasztalatot igényel. Együtt működik a különböző online e-mail feketelistákkal (dnsrbl, pyzor, razor, DC stb)

Képes együttműködni a legtöbb e-mail szerverrel, illetve több e-mail klienssel (például outlook)

ASSP

Az ASSP egy automatikus SMTP antispam proxy GNU open licenccel. Képes kezelni saját szabályokat, online fekete és fehér listákat kezelni, valamint rendelkezik antivírus modullal.

dspam

A dspam szintén nyílt forrású közösségi spam szűrő szerver, amelyet sok munkaállomásos rendszerekhez terveztek. Képes a központi szabályokon kívül felhasználónként való tanulásra is. Mivel C-ben írták sokkal nagyobb teljesítményre képes, mint a PERL vagy Python nyelven írt alternatívák. Működhet e-mail szerver részeként, vagy önálló SMTP relayként.

Természetesen a lista nem teljes. Igény esetén bővítjük. A legtöbb vírusirtó cég illetve néhány erre szakosodott vállalat is nyújt kereskedelmi megoldásokat a problémára.