Munka használt mini számítógépekkel

Használt, szépséghibás Dell
A készülék komoly esztétikai kihívásokkal küzd. Ez azonban az árban is jelentkezik.

Egy kedves ügyfelünk úgy döntött, hogy egy adott beszerzés keretében jobban jár, ha használt számítógépeket vesz. Végül 5 darab A kategóriás (“szinte újszerű”) Fujitssu és egy B kategóriás (komoly esztétikai hibája van) DELL szuper kicsi asztali gép mellett döntöttek.
A Fujitsukra Windows kerül, a DELL hálózati háttér munkát fog végezni, ezért Linux fut rajta.

A Fujitsu gépek azonos feladatot fognak ellátni, ezért egy példányban kerülnek telepítésre és klónozással lesz sokszorosítva a tartalmuk, a Windows kulcs beírására és aktiválására ezek után kerül sor.

Az egyszerűbb feladat a DELL gép telepítése volt. A tervezett Ubuntu szerver pillanatok alatt települt, a feladatkiírás alapján a konfiguráció sem vett egy óránál többet igénybe. A tesztüzem azonban gyorsan megmutatta, hogy az 5200 1/min fordulatú notebook winchester a tervezett mennyiségű adatot (napi több 10 GB) nem kezeli elfogadható sebességgel (A másolásra meglehetősen kevés idő áll rendelkezésre). Szükség van egy SSD-re (ez azért nem volt akkora meglepetés, a leváltandó gépben is SSD van). A gondok itt kezdődnek. Egy ekkora gépben csak egy HDD-nek van hely. A megoldás kulcsa a CD/DVD meghajtó. Azt kiszerelve a helyére megfelelő adapterrel lehet még egy notebook méretű HDD-t vagy SSD-t szerelni.

Kinyitott használt Fujitsu
A Fujitsu fedelének eltávolítása után ez a látvány fogad.
A DVD olvasó helyére még egy HDD vagy SSD szerelhető

Egy ilyen műtét előtt azért érdemes meggyőződni arról, hogy a CD/DVD meghajtó is SATA3 adapterrel csatlakozik-e, mert az SSD sebessége csak ebban az esetben használható ki.  A mi esetünkben ez választási szempont volt, tehát a feladatnak ez a része megoldottnak tekinthető.

A „legközelebbi boltban” vettünk egy adaptert, amivel a DVD helyére SSD-t tenni. Ennek két fontos oka van:

  • A DVD meghajtónak más a tápcsatlakozója
  • A korrekt rögzítés az üzemszerű működés alapfeltétele

Természetesen ez akkor is barkács megoldás, de a a többi szempontot is figyelembe véve elfogadható kompromisszum.

A figyelembe vett szempontok:

  • Ár (a feladatra korlátozott keret áll rendelkezésre)
  • Kis helyet foglaljon
  • Keveset fogyasszon (légkondicionált helységbe kerül, lényeges, hogy mennyit fűt)
A HDD is kiszerelhető szerszám nélkül. A készülékbe notebook méretű memória való

Akkor nézzük meg a DELL gépre a számokat:

  • A számítógép: 29 900 Ft+Áfa
  • SSD: 23 500 Ft+Áfa
  • SSD tartó (Caddy): 4000 Ft+Áfa

Ennyi pénzért egy ilyen kis számítógépet nem tudtunk volna megvenni. A kialakítása pedig valószínűsíti, hogy még évekig jól fog szolgálni.

Az A kategóriás Fujitsu gépek jóval drágábbak voltak, igaz 8G RAM-mal szerelték őket:

  • Számítógép: 49 500 Ft+Áfa
  • Windows:10 000 Ft

A kis méret mellett ez is elfogadható árnak tűnik, a processzor teljesítménye hozzávetőleg egy mai i3-nak felel meg.

A szerszám nélkül bontható ház az esetleges szervizeléseket (jelen esetben a klónozáshoz a HDD kiszerelését) gyorssá, praktikussá teszi. Sajnos céges környezetben arra is fel kell készülni, hogy amennyiben a munkatársak munkakedve éppen szünetel, könnyen szabotálni tudják a munkaállomásukat.

Ez azonban nem akkora veszély, mint elsőre látszik, a gépek felépítése masszív. A vékony műanyag borítás alatt rozsdamentes lemez váz tartja össze a szerkezetet.

Sajnos bővítési lehetőség nem nagyon van, (A DVD-t ezeknél is ki lehetne SSD-re cserélni, de ezt a felhasználás  nem indokolja).

Röviden összefoglalva: A használt számítógépekkel jelentős megtakarítást lehet elérni. Igaz, a garancia csak egy év, míg új márkás eszközök esetén ennek a többszörösét is kérhetjük a gyártótól (felárért).

Az első tapasztalatok

A gépek telepítése és a cikk megjelenése között eltelt néhány napban az összes eszköz teszi a dolgát az elvárható módon. A Fujitsu gépek rögzítésére megoldást kellett találni, mert a kis súlyuk miatt könnyen leverik a munkatársak.

Kapcsolódó cikkek