Biztonságos áramellátás

Leégett szerverAz Origo híre szerint 1 2 elektromos hálózati zavarok miatt az NSA (Egy titkosszolgálat az Egyesült államokban) szerverei meghibásodtak. Az, hogy ezeket a szervereket mire használták, illetve az, hogy miként történt ilyen, nem ennek a cikknek a témája, a kérdés, amire a választ keressük az, hogy miként előzhetjük mg a hasonló eseteket a saját hálózatainkban.

A „Csapkodnak a villámok” című cikkünkben már foglalkoztunk a témával. Most visszatérünk rá.

Milyen villamos hálózati zavarok okozhatnak problémát?

  • A szolgáltató nem tudja tartani az vonatkozó szabvány ( MSZ EN 50160:2001 és MSZ 1:1993 ) által előírt feszültségértéket, vagy frekvenciát.
  • Pillanatnyi feszültségkimaradások
  • Tranziens feszültséglökések

A nem megfelelő feszültség speciális esete, amikor egyáltalán nem szolgáltat feszültséget a hálózat

Forgógépes tápegység

Az összes problémát képes kezelni a forgógépes szünetmentes tápegység, annak ellenére, hogy napjainkban már teljesen elavultnak számít. A forgógépek teljes galvanikus leválasztás biztosítanak az országos villamos hálózatról, ami az akkumulátorok áthidalási idejét figyelembe véve teljes védelmet nyújt a hálózati zavarok ellen.

Hátránya a magas zaj, nagy méret, ma már nem elfogadható karbantartás igény, valamint az, hogy szinte beszerezhetetlen.

Standby rendszerű tápegység

A backup UPS működéseAlap esetben a számítógép az elektromos hálózatról üzemel, áramkimaradás esetén egy relé átkapcsol akkumulátoros üzemmódra

Előnye, hogy viszonylag olcsó, azonban az átkapcsolás az akkumulátoros és hálózati üzemmód között jelentős tranzienseket okozhat, ami a védett készüléket terheli, az átkapcsolási idő a mechanikus megoldás miatt viszonylag jelentős.

Line interaktív rendszerű tápegység

A működése megegyezik az előző fejezetben tárgyalt standby rendszerrel, azzal a különbséggel, hogy egy beépített szabályozó transzformátor segítségével tartósan képesek a névlegesnél alacsonyabb illetve magasabb feszültségről üzemelni.

Online rendszerű tápegység

A fogyasztók folyamatosan az akkumulátorokról üzemelnek, az akkumulátorokat folyamatosan töltjük a hálózatról. A töltő szélsőséges feszültségviszonyok között (akár 100 és 240V névleges feszültség között) is üzemképes. Ez a megoldás a legdrágább és legjobb megoldás, mivel a hálózati feszültség zavarai nem jelennek meg a védett hálózaton.

A szünetmentes tápegységeket néha kiegészítik robbanómotoros generátorokkal. Ebben az esetben az akkumulátoros üzem feladata csak a generátorok beindításáig biztosítani az energiaellátást. A generátorok áthidalási ideje jóval magasabb lehet az akkumulátoroknál, mivel a benzin vagy dízel üzemanyagok energiasűrűsége jelentősen nagyobb, illetve (a vonatkozó szabályok figyelembevételével) bármikor újratölthető.

Ha komolyabb szünetmentes hálózatot tervezünk kivitelezni/beszerezni, akkor az áramszolgáltató előírásaira is figyelemmel kell lenni. Bizonyos esetekben a hálózati táplálás visszaállítását csak arra betanított és felhatalmazott személy végezheti, bár az automatikák terjedésével ennek jelentősége csökken.

 

 Kapcsolódó cikkek