Olcsó okostelefon
Mobil eszközök | Munkaállomás | Szoftver | Tanácsok | VoiceOverIp

Spóroljunk a telefonszámlán

A háztartások és vállalkozások költségvetésében a kommunikációs szolgáltatásokra fordított összegek jelentős tételt jelentetnek.Az MNO.hu utánajárt, hogy magyarországon a telefon szolgáltatások többe kerülnek, mint a szomszédos országokban.

Régi telefon

A Skype, Viber és a hasonló programok az internetkapcsolatot használva biztosítanak a telefonhoz hasonló, illetve azon túlmutató szolgáltatásokat (szóbeli beszélgetés, üzenetküldés, video-telefonálás, kép- fájl küldés).

Aki ilyen programokkal rendelkezik, az azonos programmal rendelkező kapcsolatát kizárólag az adatkapcsolat díjáért hívhatja 1, a vezetékes, vagy mobil telefonszámokat pedig jelentősen olcsóbban hívhatja, mintha hagyományos módon tárcsázta volna. Ezekkel a technikákkal más országba való telefonálásnál elmaradnak a jelentős felárak 2. Néhány példa a Skype árlistájából (2016. évi állapot szerint):

Néhány példa a vezetékes telefon hívásának díjára

Egyesült államok

Percdíjas:2,1 cent

60 perc/hónap előre fizetve (vezetékes számok): 1,07 cent/perc

Németország és Ausztria

Percdíjas:2,1 cent

60 perc/hónap előre fizetve (vezetékes számok): 1,9 cent/perc

Magyarország

Percdíjas: 2,1 cent

60 perc/hónap előre fizetve (vezetékes számok): 1,9 cent

60 perc/hónap előre fizetve (vezetékes és mobil számok): 12,6€

A fentiekből látszik, hogy (különösen a nemzetközi hívásoknál) a Skype és a hasonló programok jelentős megtakarítást hozhatnak, azonban egyre gyakoribb a belföldön korlátlan beszélgetést ajánló díjcsomag is.

Az alacsonyabb árért tudomásul kell azonban venni, hogy a hálózat terheltségétől függően a hang minősége akár sokkal rosszabb is lehet, mint hagyományos hívás esetén, azonban szerencsés esetben akár valamivel jobb is.

A VPN programok megfontolt használatával a kíváncsi szemek elöl a kommunikáció tényét is elrejthetjük a kíváncsi szemek elöl.

Kapcsolódó cikkek

Notes:

  1. Léteznek több program protokollját megvalósító VOIP és vhat programok is.
  2. 2016-ban a Vodaphone bizonyos díjcsomagjainál eltörölte a rooming díjakat