A Mindent bele routert egy ideje már használjuk. használata sok kellemes és néhány kellemetlen meglepetéssel járt. Egy szivaros doboz méretű eszköz router és fájl szerver egyben.

Egy PC alapú egységet váltott le, amelynek a számítási teljesítménye jelentősen magasabb volt (Core 2 Duo 2 G RAM), ennek ellenére a BPi-R1 az internethez való csatlakozást (router feladatok) határozottan frappánsabban biztosítja. A web böngészése minden felhasználó szerint gördülékenyebb, annak ellenére, hogy ezt mérésekkel nem tudtuk alátámasztani.

A BPi-R1 router alaplap
A BPi-R1 alaplap. A fekete leragasztás felület szerelt alkatrészeket takar, ha leszedjük, a HDD rövidzárlatot okozhat

Fájl szerver

Fájl szerverként csendesen teszi a dolgát. Mivel adott körülmények között a tárolt adatok máshonnan is elérhetőek RAID illetve mentési rend nem lett beüzemelve. A RAID beüzemelésére (némi kompromisszummal) külső eSATA vagy USB HDD segítségével lehetséges, illetve RAID over network eszközök is szóba jöhetnek az eszköz viszonylag alacsony ára miatt. Nem végeztünk ilyen jellegű próbáket de egy esetleges HA (teljes tükrözött szerver) érdekes gondolatként felmerült.

A hálózati rész volt az, ami némi extra gondoskodást igényelt.

A router

A NAT alap esetben nem támogatta az aktív FTP-t, ehet a /etc/rc.local állományba néhány extra sort kellett beszúrni:

iptables -A INPUT -m state --state RELATED,ESTABLISHED -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp --dport 21 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp --sport 20 -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT

modprobe ip_conntrack_ftp
mpdprobe ip_nat_ftp ports=21

WiFi

A WiFi chip folyamatos üzem mellett hajlamos túlmelegedni, amit onnan lehet észrevenni, hogy a kapcsolatot pár perc használat után eldobálja.

A megoldás némi fórum túrás után az lett, hogy az antennától távolabbi rövid oldalára állítottuk a dobozt és az oldallapok alá 3-as gumikarikákat tettünk, ezzel kis mértékben javítva a szellőzést.

Pillanatnyilag el tudjuk úgy helyezni, hogy nem kell félni az eldőléstől, de a végső megoldás valószínűleg valamilyen láb megoldás lesz, hogy fekvő állapotban is jó legyen a szellőzése.

Sajnos az eszközök számának emelkedésével a túlmelegedési probléma visszatért (2 PC és 7 mobiltelefon). Ez a szellőzés további javítását teszi szükségessé.

Egyéb

A plexi ház nem igazán felel meg az ipari környezetben való használatra, a szállítási védelemként a plexi lapokon alkalmazott papír azonban megfelelő védelmi és esztétikai értékkel bír (otthoni használat esetén lehet, hogy valami a lakás hangulatával harmonizáló színre festeném a plexi lapokat).

A frissítések hatására a kezdetekben harmatos hálózati teljesítmény mára teljesen elfogadhatóvá vált (megegyezik a PC alapú szerveren mérttel).

A  gyakorlatban néha hiányoznak a vonatkozó beállításokhoz tartozó GUI lehetőségek, de a parancssoros beállítások nagyobb szabadságot adnak (az előző tűzfal is parancssoros konfigurációval működött). Sok router és NAS ad „diszkréten” parancssoros beállítási lehetőségeket, ami azt jelenti, hogy telnet vagy ssh klienssel rá lehet csatlakozni (gyakran nem a szokásos porton), és egy Linux felületen konfigurálni. Ha ez nem dokumentált, akkor jogos a felvetés, hogy egyes bloggerek hátsó kapuként/biztonsági résként tekintenek rá.

Kapcsolódó cikkek