Torrent partnerek

Az Informatikában is vannak olyan dolgok, ami könnyen börtönbe juttatják az embert (legalábbis igen komoly gondokat okozhat).

A nyitott WiFi hálótat

Wireles ("Drótnélküli") router
A routerek megfelelő beállításával komoly kelletlenségektől kímélhetjük meg magunkat

Ha valaki törvényt akar sérteni a legegyszerűbb keresni egy nyitott WiFi hálózatot, és azt használni a feladathoz. Ilyenkor a hatóságok első lépésben a végpont előfizetőjét veszik elő, és neki kell bizonyítania, hogy nem ő követte el a törvénysértést.

Ha a hálózatunkat legalább alap szinten szeretnénk biztonságban tudni használjunk WPA vagy WPA2 titkosítási protokollt, és MAC filtert. A WEP már nem tekinthető biztonságosnak. A biztonsági előadásokon gyakran WEP-et használják annak bemutatására, hogy miként nem szabad egy titkosítási rendszert összeállítani.

Mások előfizetésének megtörése

Mások hálózatának, szolgáltatásainak jogtalan használata törvényekbe ütközik. Ne tegyük! Ez a jó erkölcsöt és a törvényt is sérti. Sajnos még 2016-ban is sokan a triviális jelszavakat használják (123,123456.titok,jelszó,password). Sokemeletes házak környékén (Lakótelepek, a pesti belváros…) egy néhány 10-es jelszólistával jó eséllyel lehet olyan WiFi-t találni, amit tudunk használni, azonban ismétlem ezt tilos.

Rendszeresen kapunk felkérést féltékeny emberektől, hogy a párjuk e-mail jelszavát szerezzük meg. Ezzel két gond van:

  • Féltékenység esetén nem ad megnyugvást,ellenbenrengeteg félreértésre ad alkalmat
  • Törvényt sért

Ezért ezeket a felkéréséket mérlegelés nélkül utasítjuk vissza. (sajnos az érintetteket ez nem nyugtatja meg)

Légy körültekintő az Online világban

Sajnos a hatóságok sem mindig járnak el kellő körültekintéssel, ezért egy rosszkor elsütött tréfa/beszólás is börtönben töltött időt jelent.

2013-ban egy texasi diák összevitatkozott egy barátjával aki azt találta mondani, hogy az illető őrült, amire nem késett a válasz (nyers fordításban): Igen elvesztettem a fejemet. Megyek az iskolába, lelövök mindenkit és megeszem a szívüket.

Egy ismeretlen Kanadai hölgy feljelentést tett, a hatóságok azonnal letartóztatták Jack-et és hónapokig terroristaként bántak vele 1 2. .

Sajnos a hatóságok nem mindig értik a tréfát (nem is ez a feladatuk), ez néha fájdalmas lehet.

A torrentezéssel csak óvatosan

Torrent partnerek
A torrent kliens megmutatja ki csatlakozik a mi programunkhoz

A magyar szabályozás szerint jogvédett tartalmat néhány megkötéssel legális az Internetről letölteni, feltölteni, azonban nem. Egyes országokban a letöltést is szigorúan büntetik. Azt, hogy ki tölt le vagy fel tartalmat IP cím szerint a torrent programok megmutatják. Például Németországban megfelelő eljárás után az Internetszolgáltatók már ki is adják, hogy az adott IP melyik ügyfelükhöz tartozik, és megy a felszólító levél a fizetésre….

Itt ki kell hangsúlyozni, hogy nem a torrentezés ténye a jogsértő, hanem a letöltött (visszaosztott) tartalom lehet az.  A Debian telepítőket például nyugodtan lehet letölteni és megosztani is torrenttel, de a filmek és zenék közül csak azokat, amelyek esetén a kiadó ezt lehetővé tette (ezek száma elenyésző).

Természetesen a sort a végtelenségig folytathatnánk, de ebből is látszik, hogy sajnos óvatosnak kell lenni

Notes:

  1. A gawker.com cikke (angolul)
  2. A 444 cikke (magyarul)