Az OpenELEC után nézzük meg, mennyiben más a az OSMC (Open Source Media Center).

RaspBerry Pi 2
A Raspberry Pi 2 egykártyányi négymagos processzorral szerelt mikroPC

Az OSMC egy Debian alapú médiacenter Kodival. Ebben hasonlít az OpenELEChez. Ugyan nem rendelkezik olyan gazdag programgyűjteménnyel, mint az OpenELEC de azzal ellentétben használhatjuk a Debian szinte kimeríthetetlen alkalmazásgyűjteményét. Ehhez azonban a parancssoros felületét kell használni.

A bejelentkezéshez a felhasználónév és a jelszó is osmc.

A telepítőanyag az osmc.tv oldalról tölthető le. Figyeljünk oda, hogy a megfelelő RaspBerry Pi verzióhoz való image-t töltjük le. Ha a megfelelő image telepítését, már a korábbi cikkekben leírtuk, azért itt is megismételjük:

sudo dd if=OSMC_TGT_rbp2_20150519.img.gz of=/dev/mmcblk0

Ahol:
OSMC_TGT_rbp2_20150519.img.gz A letöltött image
/dev/mmcblk0 Az SD kártya

A telepítés menete vészesen hasonlít az OpenELEC telepítéséhez, Ezért itt most nem részletezzük. Ha valaki a egér segítségével végzi a telepítést, meg fog lepődni, hogy az egérmutató felső sarkával kell a megfelelő helyre mutatni (most már a hegyével, a hibát javították). A telepítéskor akár vezetékes, akár vezeték nélküli hálózatot beállíthatunk (ha van WiFi stickünk), illetve akár WiFi megosztást is beállíthatunk.

Az első (jelentős) különbség, hogy a kezelőfelület a megszokott sötét helyett világoskék. A menüszalag nem vízszintes, hanem függőleges. A kezelését kicsit nehézkesebbnek találtam, mint a Kodi saját kezelőfelületét, ezért gyorsan átállítottam.

A Transmission-t ssh-n keresztül parancssoros üzemmódban lehet  telepíteni. Bejelentkezünk a készülékre, majd:

apt-get update
apt-get upgrade
apt-get install transmission-daemon

A transmission daemon beállításait a /etc/transmission-daemon/settings.json állomány szerkesztésével tehetjük meg, a daemont a beállítások előtt le kell állítani, mivel különben kilépéskor a beállításainkat felülírja.
Az eredeti beállításokat a biztonság kedvéért elmentjük

services transmission-daemon stop
cp /etc/transmission-daemon/settings.json /etc/transmission-daemon/settings.json.ori
nano /etc/transmission-daemon/settings.json
services transmission-daemon start

Innentől a rendszer használatát megkezdhetjük

Újraindítás után a Transmission daemon elöbb indul, minthogy az automount a külső HDD-t a helyére csatolná, ezért érdemes vagy az fstab-ban megadni a csatolási adatokat, vagy bootolás után a transmission-daemont újraindítani. Esetleg a kezelőfelületen újraindítani a letöltéseket és megosztásokat.

Kapcsolódó cikkek

2016-04-08