Bitcoin
Bitcoin | Biztonság | Felhasználóknak | Internet | Kockáknak | Szoftver | Tanácsok

A Bitcoint betiltották Oroszországban

Bitcoin a biztonságos fizetés
A kép forrása: Wikipédia

A BitCoin egy interneten informatikai eszközökkel megvalósított fizetési rendszer. Míg Magyarországon terjed az elfogadása, Nagy Britaniában bitCoin alapú ATM-eket terveznek üzembe helyezni 1,  Budapesten már üzembe is helyezték az elsőt,  Oroszországban a használatát betiltották 2 .

A BitCoin gazdasági hatásait nem szeretném elemezni, kizárólag a (tágan értelmezett) technikai kérdésekkel szeretnék foglalkozni, illetve a „hagyományos” pénzrendszerrel összehasonlítani.

A BitCoin tulajdonságai

Bitcoin
Bitcoin érme

A BitCoin az Interneten korszerű kriptográfiai módszerek használatával létrehozott fizetési rendszer, amely több lényeges ponton eltér a bankrendszer által üzemeltetett fizetési rendszerektől.

A BitCoin mögött nem áll olyan – a jegybankhoz hasonló szervezet – amelynek feladata az árfolyam-stabilitás biztosítása. A jegybank jelenléte sem feltétlenül garancia a stabil árfolyamra – elegendő a pengő1946-os inflációjára gondolni – azért a legtöbb esetben sikeresen biztosítja a nemzeti valuta stabilitását

A manapság elterjedt pénz jellemzői

  • Belsőérték nélküli pénz (A pénznek nincs saját értéke )
  • Folyószámlapénz
  • Elektronikusan nyilvántartott pénz
  • Elfogadási kötelezettséggel terhelt

Az, hogy belső érték nélküli, azt jelenti, hogy például az aranypénzzel szemben a korszerű pénzek nem rendelkeznek saját értékkel, a vásárlóértéküket társadalmi közmegegyezés határozza meg, így árfolyamuk széles határok között változhat.

A folyószámlapénz azt jelenti, hogy a forgalomban levő pénz nagy részének nincs fizikai megfelelője, hanem csak folyószámlákon létezik, a forgalma pedig tranzakciókkal történik

Az, hogy a pénz elektronikusan nyilvántartott, annyit jelent, hogy a folyószámlák és tranzakciók nyilvántartása elektronikusan, korszerű kriptográfiai és egyéb titokvédelmi intézkedések mellett számítógépeken történik.

A nemzeti valutát minden országban kötelező elfogadni fizetőeszközként (ez nem jelenti azt, hogy más pénznem esetleg ne lehetne elfogadható)

Amiben ettől a BitCoin eltér

Nem áll mögötte semmilyen bank (legalábbis a mostani információk szerint)

Nem terheli elfogadási kötelezettség

A mögöttes jegybank hiánya miatt az árfolyama szélsőséges határok között változik, bár az eddig tapasztalt változás sebessége és mértéke meg sem közelíti a pengő 1946-es inflációját.

Filozófiai eltérés, hogy a BitCoin számlák közötti tranzakciók nyilvánosan zajlanak, azonban a számlák tulajdonosai nincsenek nyilvántartva, míg a banki számlák tulajdonosai ismertek, azonban a tranzakciók a banktitok körébe esnek.

Mivel sem a BitCoin sem a modern pénz nem rendelkezik belő értékkel vásárlóerejét kizárólag a társadalmi közmegegyezés határozza meg.

A fentiek alapján a jogi szabályozástól szinte függetlenül a BitCoin (vagy valamelyik alternatívája) a közeli jövőben elterjed-e általános fizetőeszközként, az kizárólag attól függ, hogy a közösség elfogadja-e fizetőeszközként, mivel a számlatulajdonosok személye nem ismert a jogi tiltás a gyakorlatban nehezen kikényszeríthető.

A BitCoin ellen gyakran azt hozzák fel, hogy a használt kriptográfiai megoldásai egy áttörés hatására (a kvantumszámítógépek megjelenése) elavulttá válhatnak. Ez azonban igaz a banki számlákra is, és az eljárások idejében való lecserélésére mindkét esetben szükséges és  lehetséges.

A BitCoint gyakran hozzák összefüggésbe adóelkerüléssel, egyéb bűncselekményekkel, azonban be kell látni, hogy ezek finanszírozására a BitCoin megjelenése előtt is voltak technikák, illetve (konkrét példákat nem szeretnék írni), vannak olyan nehezen ellenőrizhető (egyébként legális) tevékenységek, amelyről számlát kiállítva egy illegális tevékenységet követő pénzmozgás legalizálható.

A tiltás a legális pénzforgalomban megakadályozza a BitCoin használatát, azonban, amennyiben valaki a BitCoin tranzakciót nem szeretné a a hatóságok orrára kötni, használhat inkognitóvédelmi intézkedéseket (VPN, TOR illetve alternatívák), így a tiltás valószínűleg nem befolyásolja az illegális tevékenységek finanszírozását.

Az Index cikke éppen megint temeti a BitCoint 3 . A jövő majd megmutatja, szükség van erre a fizetési rendszerre.

Hasonló cikkek