Felhasználóknak | Munkaállomás | Office | Szoftver | Tanácsok

A dokumentum logikai tagolása

Címek használata

Egy hosszabb dokumentumot a címek, alcímek rendszerével tudunk logikailag részekre tagolni. Ha ehhez a Word előre definiált címsor stílusait használjuk, akkor a tartalomjegyzék elkészítése (és különösen a karbantartása) is jelentősen egyszerűbbé válik.

Az alapértelmezett beállítások szerint ez valahogy így fog kinézni:

Egészen biztos, hogy a címsorok formázását nem így képzeltük el.

A címsorokat formázhatjuk úgy, hogy az érintett szövegrészeket kijelöljük és egyenként olyan formázást állítunk be, amit elképzeltünk. Ennél azonban van hatékonyabb módszer is.

 

A stílusok formázása

Rákattintunk egy adott szintű címsorra. majd fent a menüszalagon az adott címsor stílusához tartozó négyzete (ez szürke kerettel jelenik meg) kattintunk jobb egérgombbal. A felugró menüben a Módosítás lehetőséget választjuk.

A megjelenő ablakban sok érdekes beállítást találunk.

Az ablak felső részén a szokásos formázási beállítások találhatóak. Itt az adott stílusra jellemző betű és igazítási beállításokat lehet megadni (módosítani).

A ablak alján állíthatjuk be, hogy az adott beállítás az adott dokumentumra (Csak ebben a dokumentumban), vagy az összes a jövőben létrehozott dokumentumra (A sablonon alapuló új dokumentumokban) legyen érvényes.

Ha a dokumentum formázását így végezzük el a tartalomjegyzék elkészítése is egyszerű.

A menüszalagon Hivatkozások/Tartalom csempére kattintva két formátumú tartalomjegyzék stílus közül választhatunk (vagy letölthetünk továbbiakat az Internetről)

A beszúrt tartalomjegyzék a dokumentum aktuális állapotát mutatja. Ha a dokumentumot módosítjuk, akkor a tartalomjegyzéket a megfelelő csempére kattintva ( dokumentum felkiáltójellel) alkalmanként frissíthetjük.

Kapcsolódó cikkek