Példa elavult információra a facebookon

A Facebook szinte teljesen átvette a bolt előtti, a posta bejárata melletti információcserék helyét. Egyre gyakrabban találunk rajta fontos információkat is.

Na ezt az utolsó állítást vizsgáljuk meg ismét:

A Facebookon a megosztott információk frissessége gyakorlatilag csak úgy lehet ellenőrizni, hogy az ember visszaköveti a megosztásokat az első közzétevőig.

Két konkrét eset: Ezt a hírt (csak felnőtteknek) egy állatvédő oldal pár hete friss információként osztotta meg, pedig a cikk fejlécéből kiderül, hogy több éves. Ez ebben az esetben nem különösebben problémás, mivel egy rendszeresen visszatérő problémát feszeget.

Példa elavult információra a facebookon
A Facebookon a frissen megosztott elavult információ is aktuálisnak tűnik

Ez a bejegyzés már problémásabb (csak, hogy az állatvédelemnél maradjunk). A kép dátuma az egyetlen, ami elárulja, hogy régi bejegyzésről van szó. Ha valaki megosztja, az ismerőseinek a mai dátummal fog megjelenni, tehát úgy tűnik, mintha aktuális lenne.

Ez cuki állatos képeknél nem nagy probléma, azonban évek óta keringenek  posztok, amelyek rákos kisgyereknek, illetve szép arcú fiatal hölgynek kérnek irányított véradást. A véradásos posztok között volt olyan is, ami stock fotóval volt illusztrálva.

Sajnos ha egy poszt aktualitásáról,valóság tartalmáról nem vagyunk más forrásból meggyőződve az egyetlen ésszerű választás, ha nem osztjuk tovább. Ez első ránézésre kegyetlenségnek hangzik, azonban nagyon is ésszerű.

Nézzünk egy olyan esetet (ami konkrétan ennek a cikknek a megírását ihlette), amikor egy képet azzal a szöveggel osztanak meg, hogy vigyázz! pedofil/csaló/erőszaktevő (a nem kívánt rész törlendő, a sor folytatható). Ezek az állítások már sokkal súlyosabb megítélés alá esnek. A legtöbb esetben az egyszeri hírfogyasztónak az állítás valóságtartalmát sincs lehetősége ellenőrizni. Ha az előző megosztó ítéletére hagyatkozva az ember tovább osztja az állítást, sok szabályt megszeg. Az egyik az ártatlanság vélelméhez való jog.

Logikusan végiggondolva egy ilyen kép elindulásának sok oka lehet:

  1. Valaki tényleg bűnösnek gondolja a képen látható személyt
  2. Rossz tréfa
  3. Tévedés

Ha a bíróság nem mondta ki az illető bűnösségét, akkor a kép terjesztése sérti az illető ártatlanság vélelméhez fűződő jogát.
Ha kimondta, akkor (remélhetőleg) nincs módjában a bűnismétlés.

Egy rossz tréfától jobb távol maradni

Ha az információ egy tévedésen alapul ismét nem célszerű terjeszteni az információt

A rövid összefoglalás ugyan az, mint az e-mailek esetén: Ha egy poszt arra szólít fel, hogy oszd meg, az a legjobb indok arra, hogy ezt ne tedd.

Kapcsolódó cikkek: