Betű
Internet | Tanácsok

Időutazás

Sokszor írtuk, hogy az Internet nem felejt. Ha valami egyszer az Interneten megjelent, akkor az nagy valószínűséggel sokáig meg is marad. Az Internetet annak idején (még ARPANET néven), hogy maga a hálózat akár egy atomtámadást is túléljen. Manapság a fejlesztés iránya az, hogy ez a tárolt adatokra is igaz legyen. Hiába kéred, hogy töröljék. Lehet, hogy mire törlik, valaki más már másolatot készített belőle (nem mindenki veszi figyelembe a szerzői jogokat). Amennyiben magánszemély nem tesz ilyet, léteznek olyan weboldalak, amik más weboldalak korábbi tartalmait gyűjtik folyamatosan. Ilyen oldal az archive.org oldal, de természetesen nem az egyetlen.

Az internet megőrzi az információt
Az Internet nem felejt

Az oldal használata egyszerű:

Beírjuk a megnézni kívánt oldal címét, majd kiválasztjuk, hogy az utolsó állapotra, vagy az összes korábbira is kíváncsiak vagyunk. Az utolsó állapot első sorban a már megszűnt oldalak esetén lehet érdekes.

Egy létező weboldal régebbi állapota is lehet érdekes. A mintavételezés sűrűségében nem találtunk szigorú következettséget. Az itkommando.hu oldal esetén sem az új cikkekhez, sem a karbantartásokhoz, sem sikerült az állapotfrissítéseket kötni, de több kevesebb gyakorisággal megtörténnek.

Egy kis időutazásból például megtudhatjuk, hogy az InterNetto-nak (az Index elődje) komoly gondjai voltak a 2000 évvel.

Kapcsolódó cikkek

Több mint 300 000 routert törtek fel
Mobileszközök védelme
Az informatikai eszközök tűzvédelme
Gondolatok az internetes lábnyomról